Från olja till kultur och klimatsmart

image576

Nu när vi i Nordiska rådet håller vårmöten i kultur - och oljestaden Stavanger. Är det, som jag skrev i mitt förra inlägg, miljö och klimat som fått huvudrollen. Men vi diskuterar även andra frågor. Stavanger är Norges fjärde största stad med 119 176 invånare - och är för många känd som oljestaden. Men Stavanger är europeisk kulturhuvudstad 2008 och det är en av orsakerna till att Nordiska rådet har valt att hålla sina aprilmöten just här.

Vi lyssnar på Leiv Johan Sevland, direktören för det norska Oljedirektoratet och Mary Miller, direktör för Stavangers europeiska kulturhuvudstadsprojekt 2008. Men även Bente Nyland, Lars Wegendal och Christina Gestrin ger sin syn på Stavangers spännande utmaningar.


Ett steg i riktning mot kultur som en strategi för tillväxt och utveckling. Exploateringen av olja lett till ekonomisk stabilitet för Stavanger och för Norge. Men i dagens klimatdebatt och kunskapen om riskerna med oljan. Om den globala uppvärmningen och dess konsekvenser för våra liv.

Kulturens uttryck är något helt annat. Kulturen skapar trygghet samtidigt som den öppnar våra nyfikna sinnen. Kulturen kan vi lita på samtidigt som dess uttryck kan vara ofantligt utmanande. Kulturens uttryck kan aldrig överkonsumeras och står på en och samma gång för tradition som nyskapande.


På grund av oljeindustrin är Stavanger mångkulturell, vilket kan vara en klar fördel för kulturen som utvecklas och förändras av stimulans. Detta borde vara en positiv effekt av oljeindustrin på stadens kulturella utveckling. Stavanger har redan tidigare en rik erfarenhet av kontakter med andra kulturer i olika världsdelar via sjöfart och mission. Här finns en nyfikenhet och öppenhet mot världen.


- I Nordiska rådet är kulturområdet helt centralt, kittet som håller oss samman. Kulturen utgör grunden för våra nordiska samhällen liksom för det nordiska samarbetet. Säger kulturutvaljets ordförande Lars Wegendal


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0