Är blåögda Borg en siffernisse?

Under de senaste åren så har den ekonomiska utvecklingen varit positiv. Resultatet har varit ökade inkomster i hushållen, starka offentliga finanser och låga räntor. Idag är läget inte lika ljust. Inflationen har ökat kraftigt, liksom räntorna. Produktivheten i näringslivet har varit negativ i flera kvartal i rad.


Att räntorna har höjts är inte konstigt. Regeringen har själva erkänt att deras politik är för expansiv i den konjunktur som varit och att riksbanken måste parera detta med högre räntor. Detta är ett allvarligt hot mot jobben.


Till detta kan nu läggas den finansiella krisen i USA som spridit sig över världen, i kombination med tilltagande börsoro. Detta kan inte regeringen lastas för. Däremot kommer det vara avgörande svensk ekonomi de kommande åren vilken politik som regeringen kommer att föra för att utvecklingen ska vända igen.


Misslyckas regeringen kan konsekvenserna i form av förlorade jobb bli förödande. De sociala och samhälleliga konsekvenserna av en lågkonjunktur i kombination med inhemska problem i ekonomin när 400 000 löntagare lämnat A-kassan vågar man knappast spekulera i.

De har hittills inte lyckats särskilt bra med någonting. De har ridit på högkonjunkturen och om Borg bara är en siffernisse som inte kan hantera lågkonjunkturer återstår att se.


 borg


Kommentarer
Postat av: Topaz

Monica,

You've an interesting and informative blog!

Mvh,

Topaz

2008-02-16 @ 01:17:45
URL: http://topazsverige.blogspot.com
Postat av: Francisco d'Anconia

Så enkelt det måste vara att diskutera ekonomi från en socialistisk synvinkel. Man behöver liksom inte ta hänsyn till nånting, bara gnälla lite över hur synd det är om folk.

2008-02-16 @ 19:08:52
URL: http://whoisjohngaltse.wordpress.com
Postat av: Erik Nyström

Inte för att vara sådan eller verka spydig eller så, men som ekonomistuderande så förstår jag egentligen vad du menar.

"Resultatet har varit ökade inkomster i hushållen, starka offentliga finanser och låga räntor."

Låga räntor har hela världsmarknaden generellt haft. Under 2002 hade vi enormt låg styrränta. Ökade inkomster i hushållen håller jag dock inte riktigt med om, däremot så var de likvida medlen fördelade på ett annat sätt över hushållen genom att beskattningen och a-kassan var på ett annat sätt.

"Idag är läget inte lika ljust. Inflationen har ökat kraftigt, liksom räntorna. Produktivheten i näringslivet har varit negativ i flera kvartal i rad."

Inflationen ökar inte kraftig idag, den är i princip oförändrad. Det som hänt är att livsmedel blivit dyrare över hela världen och inte generellt för Sverige. Styrräntan höjdes av riksbanken för att -förhindra- inflation och den har varit på betydligt högre nivåer under socialdemokratiska regeringar -- senast 2001 låg den på samma nivå som idag. De höjer inte räntan på grund av regeringens politik. Vi genererar idag mer skattemedel än vi gjorde förra året med lägre ränta.

De 400 000 som lämnat a-kassan består till stor del av äldre människor 60+ som avvägt risken att bli av med sitt jobb kontra att pensionen snart är nära med mera. Många parametrar att se över.

Statens finanser är idag mycket starka och vi har råd att kompensera en lågkonjuktur. Något man kan lära sig av alliansens politik är dock att saker och ting kostar. Ingenting är gratis, frågan är bara hur kostnaderna fördelas. =)

Bara några tankar från en ekonom. Fast jag förstår ju att det är mer s-politik över ditt inlägg än det är ekonomi, även om du pratar om just ekonomi. Ekonomin är dock alltid densamma, oavsett vem som sitter vid spakarna.

Trevlig blogg i övirgt! =)

2008-02-16 @ 22:25:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0