Det blir ovanligt mycket luft i lönekuverten i år.

Efter flera goda år av reallöneökningar kommer inflationen att göra 2008 till det sämsta löneåret på 13 år.

I dagsläget ligger inflationen förmodligen på samma nivå eller högre än de genomsnittliga löneökningarna. Det betyder att reallönerna kan ligga på minus. I november låg löneökningstakten i snitt på 3,2 procent, vilket är den senast tillgängliga statistiken. Inflationen pendlar samtidigt kring samma nivåer eller strax däröver.

Om ekonomerna får rätt i sina prognoser för innevarande år landar därmed reallöneökningarna i genomsnitt på låga 0,5 procent eller strax däröver. Senast löntagarna fick så dåligt utfall var 1995 och åren dessförinnan. Det kan jämföras med de senaste tio årens snitt på drygt 2,5 procent.

Bara att tugga i sig

I år är det bara för löntagarna att svälja att det blir mest luft i lönekuvertet, enligt LO:s chefekonom Dan Andersson:

- Det är bra för LO:s medlemmar att veta att den långsiktiga inflationstakten blir två procent. Så att de inte tror att de blir lurade när det gäller prisökningarna, säger Dan Andersson.

- Men nu måste de tugga i sig den här låga reallöneökningen just i år, därför att inflationen kom från omvärlden. Vi i Sverige kan inte styra omvärldens prisökningar.

För många arbetare och tjänstemän blir det förmodligen dessutom minus i kassan eftersom löneavtalen bara i begränsad utsträckning garanterar ett minsta lönepåslag. Tjänstemännen i dåvarande Sif (heter nu Unionen) som jobbar i industrin kan bara vara säkra på 353 kronor mer i månaden i år, eller bara drygt en procent. På liknande sätt ser det ut i många andra yrken i varierande grad.

- Det är ju tråkigt om det blir så men samtidigt befinner vi oss på peaken på en högkonjunktur. Den kommer att mattas av och jag är inte orolig för de tre åren, säger Transports ordförande Per Winberg.

Kan säga upp

För facken står stigande reallöner alltid i förgrunden. IF Metalls ordförande Stefan Löfven är orolig över utvecklingen även om han tycker det är för tidigt att ropa på vargen. Han och hans kolleger bland industrifacken kan säga upp löneavtalet med arbetsgivarna i förtid.

- Vi får ta den frågan längre fram, säger Löfven.

Nyligen höjde Riksbanken oväntat sin styrränta ytterligare för att dämpa inflationen. I det korta perspektivet kan effekten paradoxalt nog bli den motsatta när de stigande räntorna höjer bolånekostnaderna. Just de stigande räntekostnaderna för många hushåll förklarar den största delen av den ökade inflationen det senaste året.

Stefan Löfven är inte alls är lika negativ till Riksbankens räntehöjning som många andra eftersom det är så viktigt att få ner inflationsförväntningarna.

- Allt fler misstror Riksbankens inflationsmål. Det riskerar bli en självgående spiral, säger han.

klipp från Olle Lindström/TT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0