Familjekonflikter, emotionell omsorgssvikt och psykisk misshandel- Tunga grejer på BRIS seminariet
Vi talar om barn som far illa i familjekonflikter, barn som ringer till BRIStelefon och är förtvivlade, barn som har föräldrar som inte räcker till i sitt föräldraskap.
Ingela Thalén ordförande i BRIS ger ett ödmjukt välkomnande i dörren när vi kommer. Göran Harnesk generalsekreterare i BRIS är glad över att så många är med för att lyssna, ta del och engagera sig i dessa angelägna och svåra frågor. Skrämmande och nästan hissnade fakta läggs fram som att Upp emot 250 000 barn i Sverige fal illa på något sätt
Vi får exempel på hur barn agerar när familjen eller omgivningen sviker och när barn far illa.
Vad kan andra göra, vad kan samhället göra och vad kan vi förvänta oss av ideella organisationer? .Är frågor som vi ställs inför. Att strärka lagstifningen, naturligtvis men hur då?
Sedan får vi ta del av ungdomars uppfattning om vad de förväntar sig av vuxna, samhället och omgivningen. Sara Delsol och Sara Philipsson berättar om sina uppfattningar vad som är viktigast. Skolan, kompisar och gänget är avgörande för att få hjälp när någon mår dåligt. De berättar också att det är skillnad på tjejer och killar. Att tjejer gråter är mer "naturligt" än när killar gör det. Killar måste vara tuffa i sin roll mot kompisarna. Ändå är det oerhört tufft att vara tjejer eftersom det förväntas att tjejer ska ställa upp för andra, kunna allt i skolan och utseende pressen.
Karo Killén beskriver sin forskning om emotionell omsorgssvikt och psykisk misshandel. Madelenine Cocoza berättar om sin doktorsavhandling med 1570 anmälningar till socialtjänsten om misstanke att barn far illa.