Många kvinnor medger att de känner sig diskriminerade p.g.a sitt kön
Idag står det om kvinnliga politiker i GP. Kvinnliga politiker som känner sig kränkta pågrund av sitt kön. Det är ju inget nyhet direkt men förtjänar att tas på allvar. Märkligt att det ska ta så lång tid att förändra samhället. Flera kvinnor visar på vikten av att anpassa sig för att tas på allvar.Det handlar om att använda männens ordval, att ta i när man talar, eller att män inte tar kvinnor seriöst för att de pratar mer vardagligt. Det framkommer också att kvinnor förväntas ägna sig åt mjuka frågor, inte teknik och byggnadsfrågor.
Grejen är ju att detta inte är specifikt för politiken. I näringslivet räknas mäns erfarenhet som viktigare att tas tillvara när styrelseposter ska utses. I bloggvärlden ska man uttrycka sig som en man för att inte bli hånad. De som inte har bättre för sig än att skriva illa om mig eller hänvisa till min blogg i nedlåtande ordalag stup i kvarten har antagligen mindervärdeskomplex men jag får ju bara fler och fler läsare, det är kul
Härskarteknikerna iakttogs av den norska politikern Berit Ås och innefattar osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skam och skuld.
Jag skrev om det i mitt inlägg :Stå på dig annars gör någon annan det
Men ämnet är allvarligare än så. Fortfarande förväntas kvinnor göra det mesta jobbet i hushållet och med barnen. Fortfarande vill inte papporna umgås med sina småbarn utan jobbar hellre över än att ta ut pappaledighet. Fortfarande förväntas kvinnor ta större ansvar för äldre anhöriga än sina män osv. Det kommer att ta tid att förändra. Just nu har vi en jämställdhetsminister som inte är feminist, som alltså inte vill erkänna den könsmaktsordning som är så tydlig i samhället. Och det gör ju inte saken bättre
Ha en bra dag(:
Hejsan Monica!
Halkade in på din blogg av en slump och läste ditt inlägg om den märkliga undersökningen GP gjort om kvinnor i politiken.
Tittar man närmare på den undersökning du reflekterar över, har den flertalet stora brister, och jag är förvånad att den ges utrymme i större media.
Av de 50 tillfrågade kvinnorna valde enbart 35 att besvara enkäten. När media således slår på stort att 11 % av kvinnorna inom politiken har blivit sexuellt trakasserade, så rör det sig inte om mer än 3-4 kvinnor som i enkäten anser att de blivit trakasserade. :)
Läste ditt inlägg och skulle vilja kommentera några punkter där jag tycker att du har fel, eller rättare sagt där jag tycker att du har fördomar om oss män.
Citat: "Härskarteknikerna iakttogs av den norska politikern Berit Ås och innefattar osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skam och skuld."
Javisst är det olustigt med härskartekniken. Men fler och fler kvinnor använder sig av denna teknik, och jag vill inte påstå att härskarteknik är ett specifikt problem enbart för män. Problemet finns även hos kvinnorna.
Skulle den politiska församlingen enbart bestå av kvinnor, skulle även kvinnorna bekämpa och osynliggöra varandra med hjälp av så kallade härskartekniker.
Likadant skulle det även i den kvinnliga grupperingen finns kvinnor som tar större utrymme än andra. Så jag ser inte dessa negativa egenskaper enbart som manliga, utan dessa finns även hos kvinnorna.
Citat: "Fortfarande vill inte papporna umgås med sina småbarn utan jobbar hellre över än att ta ut pappaledighet."
De undersökningar jag läst påvisar att ca 80 % av männen gärna skulle vilja ha mer del av föräldraledigheten, men att ca 80 % av kvinnorna inte vill dela med sig.
Så att papporna tar ut mindre föräldraledig än mammorna, är inte enbart ett problem som bör skuldbeläggas männen, utan även mammorna är en del av orsaken till problematiken.
Jag håller med det som sägs i kommentaren ovan.
Vad har du för svar Monica?