Därför ska barnbidraget vara för alla barn
Det låter tjusigt och lätt att inkomstrelatera barnbidraget. Det är många som vid första anblicken tänkt att det låter som bra fördelningspolitik. Men när det väl kommer till kritan blir det betydligt mer komplicerat och svårt att genomföra.
Under vilka inkomster ska det betalas ut barnbidrag? Vilka inkomster ska räknas in, dvs är det bara lön eller är det även eventuella bostadsbidrag, försörjningsstöd, studiebidrag? Är det båda föräldrarnas inkomster som ska räknas in om föräldrarna bor ihop? Är det bara den enes inkomst som ska räkans in om föräldrarna bor ihop bara på helger? Vem ska kontrollera uppgifterna, är det förra årets deklaration som ska gälla. Tänk om någon av föräldrarna börjar studera och då borde få barnbidrag men jobbade och tjänade bra året innan. Vem ska då avgöra att barnbidraget ändå ska betalas ut? Tänk om en förälder jobbat deltid och känner sig orättvisbehandlad om barnbidraget försvinner när han/hon jobbar mer. Blir det högre barnbidrag om föräldrarna flyttar isär?
Frågor kan ställas på frågor om vi skulle börja krångla till det med trösklar, hinder och olikheter. Det är skatteinstrumentet som ska utjämna skillnaderna och klyftorna i samhället.
Barnbidraget är ett av det bästa bidragen vi har, det riktas till barnen inte till föräldrarna. Barnbidraget behöver inte kontrolleras, det är generellt, det tickar ut varje månad.
Barnbidraget är accepterat av i stort sett alla till skillnad från de inkomstrelaterade som ofta ifrågasätta av de som inte får dem.
Barnbidraget gör Sverige till en välfärdsstat
Avskaffa barnbidraget och sänk skatten med motsvarande belopp (24 MD SEK år 2006) istället. Vi får sänkt skattetryck och ett bidrag mindre. Inkomstbeprövat barnbidrag infördes för sjuttio (70!) år sedan - och ersattes med ett allmänt för sextio år sedan. "Pensionera" Barnbidraget!
Varför skulle ett inkomstbaserat barnbidrag vara mera komplicerat att administrera än ex.vis bostadsbidraget?
Jag är inte ute efter att ge stöd till den borgerliga alliansens idéer, jag ser frågan enbart som ett intressant diskussionsobjekt.
Var inkomstgränsen kan ligga behöver inte vålla några problem. Man kan använda sig av samma beräkninggrunder som kronofogdemyndigheten. Fogden går inte efter fjorårets taxerade inkomst, utan efter vilka inkomster du har idag.
Har båda föräldrarna vårdnaden om barnet så är det deras sammanlagda inkomst som ska räknas. Båda har lika stort ansvar för sitt barn.
Du nämner att barnbidraget riktar sig till barnet och inte till föräldrarna. Så kan man visserligen uttrycka det, men en sådan förklaring är inte helt lyckad. Barnbidraget är nämligen avsett som ett ekonomiskt tillskott till föräldrarnas så att dessa får hjälp med att betala de kostnader som de har för sitt barn.
Det från vårt s-håll ofta framförda argumentet att ett generellt barnbidrag gör höginkomsttagarna mera villiga att betala skatt, har jag svårt att tro på. Höginkomsttagare, oberoende om de är välbetalda socialdemokrater eller tillhör Fredrik Reinfeldts supporterskara, så försöker alla, jag betonar alla, komma undan med att betala så lite skatt som möjligt. Att tro något annat är att vara mer än lovligt naiv.
Vilka andra bidrag än barnbidraget är undantagna från inkomstprövning?
Självklart ska barnbidraget vara generellt, precis som skolan är avgiftsfri för alla, likaså är skolmaten agiftsfri och till för alla. Vi har våra vägar öppna för alla - oberoende av inkomst. Även om man har goda inkomster så ska man få del av välfärden.
Bra skrivet Leif Haglund,
Jag håller med
Lasse