Feminister, jämställdhetsivrare och kvinnosakskvinnor


En period av jämställdhetsarbetet kallades de, som krävde lika lön för lika arbete och samma rättigheter för män och kvinnor, för kvinnosakskvinnor. Det förknippades ofta med tjat och gnäll och det är fortfarande "högre" status på att till exempel kalla sig ekonom än att kalla sig feminist.

Vi är fortfarande inget jämställdsamhälle, och jämställdheten måste precis som demokratin återerövras hela tiden. Så fort som fokuset förflyttas till en annan fråga så försämras representationen m.m. Det oavlönade arbetet i hemmet utförs fortfarande av kvinnor i betydligt större utsträckning än män. En del kvinnor och män påstår att jämställdheten skulle bli bättre av att det kom lågavlönade kvinnor hem till dem och utförde det jobb som de själva inte orkar dela ansvaret på. Jag tycker att de har fel. Framstående män måste ha en kvinna hemma som tar hand om vardagssysslorna och att framstående kvinnor också måste ha en kvinna hemma som tar hand om vardagssysslorna. Det bevisar i allra högsta grad att vi inte har ett jämtsälltsamhälle.

Dessutom har vi en jämställdhetsminister som inte är feminist, jag tycker att det är tragiskt. Att finansministern är det är bra, men alla i regeringen borde vara det.

På tisdag ska jag vara med på ett seminarie som handlar om den Nordiska mannen, det ska bli intressant

http://www.nordenifokus.se/


AB i DN

feminism i DN


Kommentarer
Postat av: fredrik lidén

"Det förknippades ofta med tjat och gnäll och det är fortfarande "högre" status på att till exempel kalla sig ekonom än att kalla sig feminist". Hahaha
Du har verkligen en poäng

2008-03-04 @ 15:55:44
Postat av: Lennart Regebro

"Det förknippades ofta med tjat och gnäll och det är fortfarande "högre" status på att till exempel kalla sig ekonom än att kalla sig feminist."

Jag är fullt villig att kalla mig feminist om nån betalar mig lön för det.

//Lennart - Ingenjör.

2008-03-04 @ 18:11:55
URL: http://lennartregebro.wordpress.com
Postat av: Johan T

Tråkigt att du kategoriskt kritiserar just de hemserviceyrken som kvinnor utför. Det är troligen din egen djupt ingrodda förakt för kvinnor som städar åt andra som lyser igenom. Varför är det inte problematiskt att välbeställda tar hem en rörmokare för att fixa med avloppet en målare för att måla väggarna eller en golvslipare för att slipa golven.

2008-03-04 @ 22:43:20
Postat av: spectre

Vad spelar det för roll vad man kallar sig? Feminismen har ju blivit fullständigt våldtagen av vänstern, så det är klart att man drar sig för att kalla sig det.

2008-03-04 @ 22:59:10
Postat av: Dan

"En del kvinnor och män påstår att jämställdheten skulle bli bättre av att det kom lågavlönade kvinnor hem till dem och utförde det jobb som de själva inte orkar dela ansvaret på."

VEM har påstått att de måste vara kvinnor? Är det för känslosamt för brutala snickarmän att städa inne hos folk medan det går alldeles utmärkt i trapphusen? Unket, Monica. På riktigt.

2008-03-05 @ 19:12:14
Postat av: Lina B

Johan T:

Du har ju uppenbarligen missat vad det handlar om, men det var ju inte så oväntat.

Hela grejen är att kvinnors yrkesmässiga framgångar och kvinnors plats i samhällsrummet, eller kapitalismens feminisering om du så vill (jag antar att du gillar kapitalismen och jag ger gärna karameller till sura, dumma barn för att få tyst på dem) beror oavkortat på att ANDRA kvinnor, ofta från
U-länder, utför hushållssysslor istället.
Och "vem säger att de måste vara kvinnor", ja NI MÄN SÄGER DET eller statistiken, för det är inte svårt att bevisa att vårt tillträde till arbete inte berott på att män i högre grad kommit hem och lastat av i alla fall.

Jag är så FANTASTISKT trött på alla puckade småpojkar med ingenjörsutbildning som tycker att de är jämställda när de säger att "vadå det är väl inget fel på att städa undan andras skit, det är du som har fördomar om hushållstjänster" och är så TOTALT blinda för vad tradiotion, symbolism och MAKT
spelar för roll i situationen.
Visst finns det skitjobb som innehas av män också, men de tjänar i regel mer och accepteras enligt tradition som arbetare på ett annat sätt. Dessutom är de män som har det sämst ofta utlandsfödda och då kan man med intersektionellt perspektiv diskutera ojämställdheten i samma termer. Och man bör det också!

Hushållstjänster handlar om riktigt crappiga avtal, om ens några lagliga avtal alls, och skillnaden mellan att snickra eller laga trapphus och att laga mat är både avtal, pengar, inflytande och respekt.

2008-03-06 @ 10:25:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0