Finanspolitiska rådet ger inte bara ros. Anders Borg - är det inte dags att börja kalla saker vid dess rätta namn?
Idag hade vi i Finansutskotten utfrågning av Finanspolitiska rådet och av Anders Borg med anledning av den rapport de givit. De riktar svidande kritik mot förändringarna i a-kassan. De skriver bland annat så här:
"Från september 2006 till februari 2008 har antalet medlemmar i a-kassorna minskat med 12 procent. I en kommande konjunkturnedgång kommer alltså ett stort antal personer att stå utan tillfredsställande försäkringsskydd".
De kritiserar regeringen för sina misslyckade försök med att få ned långtidsarbetslösheten bland unga. De kritiserar regeringen för den kommunala fastighetsskatten.
Finanspolitiska rådet har också analyserat regeringens förändringar i sjukförsäkringen - inte minst för bristande genomskinlighet. Rådet skriver till exempel att metoden att sänka ersättningsnivån i sjukpenningen genom att ändra beräkningen för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) "kan tolkas som ett medvetet sätt att dölja en sänkning av ersättningsnivån" Rådet kritiserar också regeringens användning av ordet "rehabiliteringskedja" och skriver att "rehabiliteringskedjan framförallt handlar framförallt om fasta tidpunkter för bedömning av arbetsförmåga och en tidsbegränsad sjukpenning" - det vill säga inte alls rehabilitering
Det tråkiga med sådana där utfrågningar är att alla ledamöter inte får ställa frågor. Jag fick inte det, men om jag hade fått det så hade jag frågat
Anders Borg - är det inte dags att börja kalla saker vid dess rätta namn?
Låta sänkt ersättning heta sänkt ersättning och inte ändrade beräkningsgrunder.
Låta tidsbegränsad sjukpenning heta tidsbegränsad sjukpenning och inte rehabiliteringskedja.
Låta kommunal fastighetsskatt heta kommunal fastighetsskatt i stället för kommunal fastighetsskatteavgift.
Men som sagt jag fick inte ordet så då får det väl bli en interpellation istället. Han gillar ju att svara på interpellationer. (Nu var jag ironisk)
Nu väntar jag på att sossarna skall lägga förslag om att döpa om arbetsgivaravgiften, eller ännu hellre synliggöra den som en del av inkomstskatten.
"Från september 2006 till februari 2008 har antalet medlemmar i a-kassorna minskat med 12 procent. I en kommande konjunkturnedgång kommer alltså ett stort antal personer att stå utan tillfredsställande försäkringsskydd"
- Knappast, då dessa personer framför allt är äldre, välutbildade i legitimationsyrken, förtidspensionärer, studenter, ungdomar och företagare.