Höjd ränta - tuffa tider
Inför dagens räntehöjning hade Riksbanken ett mycket svårt läge, som regeringen aktivt har bidragit till, eftersom den har eldat på inflationen med mycket stora skattesänkningar.
Många svenska hushåll får betala för denna politik i takt med den högre inflationen.
Vi riskerar att få sänkta reallöner i år för första gången på tolv år. Dessutom har boendekostnaderna rakat i höjden under de två senaste åren.
Den höjda räntan påverkar köpkraften. Ihop med senaste tidens höjda bensinkostnader och livsmedelspriser blir det tufft får många. Över huvudtaget är det ett mycket spänt ekonomiskt läge Hushållens konsumtionstillväxt mattas av, minskad nybyggnation ger lägre investeringar och exporten är inte längre den starka motorn för svensk tillväxt. Samtidigt är arbetslösheten på väg upp.
Tyvärr har vi en regering och en Finansminister som konsekvent felbedömt utvecklingen av inflationen, räntorna och tillväxten. Trots att så många varnat för utvecklingen har regeringen inte vaknat till liv förrän efter sommaren och gör nu utspel på utspel för att rädda upp situationen.
Trots inflationsförväntningarna stack iväg redan för ett år sedan har regeringen har varit helt passiv. I stället har regeringen förnekat problemen eller skyllt ifrån sig. I januari konstaterade finansministern att han inte kände någon oro för inflationen. I vårpropositionen i april skrev regeringen att inflationen skulle avta. Så sent som i partiledardebatten i juni skyllde statsministern inflationen på höjda priser på citroner. Men nu har alltså Riksbanken fått parera med en höjd ränta
Det innebär att de som har lån på 1 miljon kr blir lånet 146 kronor dyrare per månad netto. För de med lån på 1.5 miljoner: 219 kronor per månad och för de med Lån på 2 miljoner kronor blir det 292 kronor dyrare per månad.
Jag skall vara ärlig. Jag tror inte att det skiljer så mycket mellan S och Alliansens ekonomiska politik
så det hade varit ungefär samma läge oavsett regering. Däremot hade en S rgering sett till att människor hade haft ett bättre skydd mot de svårigheter som ev kommer. Men nationalekonomiskt, nej.
1, 1.5 eller 2 miljoner?
Välkommen till Stockholms innerstad.
Här får vi snart lägga till en NOLLA... L
Vi undrar hur ni hade gjort...någon skillnad?
Littorin och Borg verkar ju helt klart vara dina favoritpersoner att klanka ner på. Du har inga egna idéer att komma med? Hur DU skulle gjort iom att du sitter i ekonomiutskottet men inte verkar ha någon större koll på hur en marknadsekonomi fungerar.