Fortsatt högre arbetslöshet, nu krävs mod och framtidshopp


Det finns en del små ljusglimtar för framtiden i Svensk ekonomi. Svenskarna blir rikare (men inte alla eftersom klyftorna ökar)  

Men KI visar också på den negativa effekter på sysselsättningen
Det senaste året har antalet sysselsatta minskat med ca 100 000 personer och arbetslösheten har stigit. Under de kommande två åren försämras läget på arbetsmarknaden ytterligare. Under 2011 uppgår arbetslösheten till nästan 12 procent. Sysselsättningen minskar med drygt 260 000 personer 2009-2011. Dessutom leder detta till att sysselsättningen långsiktigt minskar med nästan 100 000 personer.

Med andra ord 100 000 av de som nu förlorar sitt jobb kommer inte att komma tillbaks till arbete, de fastnar utanför. Jämviktsarbetslösheten ökar + 1,3 %, något som A Borg har hävdat att det har varit en av de viktigaste utmaningarna att fortsätta pressa Jämviktsarbetslösheten nedåt (så som socialdemokraterna gjort sakta men säkert från 1994)

De arbetslösa straffas av regeringen med både lägre ersättning o högre skatt, något som den borgerliga regeringen annars brukar påstå vara medicinen för lägre långtidsarbetslöshet. Ändå lyckas inte regeringen. Nästa argument från borgerliga företrädare är att det inte är deras fel eftersom det är dåliga tider, lågkonjunktur överallt. Men då blir frågan varför klarar sig Sverige sämre än andra länder. Varför är arbetslösheten högre i Sverige än i Finland till exempel?

Sverige halkar efter både om man jämför inom EU eller om man jämför med OECD länder och USA.

Förmodligen är det borgerliga otrygghetschocken som ligger bakom att den inhemska konsumtionen stannande av under våren. Se Thomas Ostros uttalande

Nu krävs optimism, trygghet och ansvar. Nu behövs skatt efter bärkraft och satsning på industrijobb, utbildning, kvalité i välfärden i såväl sjukvård, äldreomsorg som förskola och skola  

Inte fortsatta skattesänkningar på lånade pengar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0