Något klokare.....


Efter besöket på universitetet i Famagusta fick vi se den gamla staden och var den Svenska FN styrkan varit placerad 1963. Sedan fick vi se "den döda staden" en del av Famagusta som är helt stängd och där byggnader stått tomma i 35 år sedan Turkiet skjutit raketer på en av byggnaderna . Det var tragiskt att se att ett så fint område med en fantastiks strand lämnats att förfalla och inte kunnat användas pga stridigheterna.

Vi träffade Utrikesministern Turgay Avci, han beskrev många svårigheter och diskriminering som de upplevde det. Sedan åkte vi till en massgrav där Turkcyprioter blivit mördade och begravda.

Nu har vi gått över greenline och buffertzonen och befinner oss på Södra Cypern. Här började vi med att möta  FNs reperesentant i FN byggnaden (ett gammalt hotell som de hyrt in sig i).

Han beskrev hur dessa 45år av stävan efter en lösning av Cypern har gått i snirklar  Att det arbetar med sex olika grupper med politiska frågor i förhandlingsprocessen  för  att klara av en lösning med två delstater (federalastater) och ett förbund/ en union som ska förena dessa två delstater. Det var ganska upplyftande eftersom det fanns en optimism och en tilltro till förhandlingarna

Med hjälp av Ambassadör Ingemar Lindahl fick en än mer detaljerad beskrivning av hur Cyperns historia påverkas dagspolitiken

Vi har även hunnit med ett möte med Adroulla Kaminara EU-kommissionens hon jobbar med att informerar om EU för att öka förståelsen för EU i såväl Norra som södra Cypern.

Naturligtvis kom vi in på kvinnors rättigheter och fick nedslående uppgifter om att skillnaden mellan män och kvinnor är mycket stor här. Hon ska jobba vidare med kvinnors rättigheter, försöka hindra våldet mot kvinnor och hejda den utbredda prostitutionen och handeln med kvinnor som förekommer i mycket stor utsträckning på både Norra och Södra Cypern.

Nu är vi på den Norska  prio och blir än mer peppade över att en lösning är möjlig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0