Stoppa kvalitetsraset. Att vara frisk, en klassfråga?


Sjukvården betyder ofta skillnaden mellan liv och död. När en svårt sjuk person kan

botas, när en allvarligt skadad människa kan läka och återvända till jobbet och när ett förtidigt fött barn kan räddas upplevs det ofta som ett mirakel.  Det är resultatet av ett professionellt arbete av engagerade medarbetare och betydande gemensamma investeringar under många års tid. Målet att alla, inte bara några, ska få ta del av den allra bästa hälso- och sjukvården har drivit på utvecklingen i den svenska sjukvården så att den idag håller internationell toppklass. Hälso- och sjukvården handlar också om att erbjuda en bra vård och omsorg för våra äldre, en kvalitativ hemsjukvård och en väl utbyggd elevhälsa. Alla ska få en god behandling - vården ska vara jämlik och jämställd. Ska folkhälsan kunna förbättras räcker det inte med insatser i sjukvården, det krävs en samlad politik för bättre livsvillkor och minskade klyftorna mellan människor.

Trots de goda resultaten i hälso- och sjukvården finns många brister. Köerna växer, information och service motsvarar inte alltid våra förväntningar och på många håll försämras tillgängligheten. Dessutom varierar kvalitet och tillgänglighet över landet. Ojämlikhet i inkomst och utbildning, brister i jämställdhet och alla former av diskriminering avspeglar sig både i människors hälsa och i tillgången till vård.

Fortfarande gäller att den som är rik oftare är frisk.


Kommentarer
Postat av: Emma Damm

Kika gärna in på min konstnärsblogg. Jag postar bland annat olika kändisporträtt och säljer även egendesignade linnen :-) Lägg till mig på bloglovin så lägger jag till dig :-)

2009-02-02 @ 13:33:02
URL: http://emmadamm.blogg.se/
Postat av: Peter Friberg

Hej Monica!

Vilket håll är det du vill sparka åt?

Västra Götalands regionen som du bor i är "S"-tyrd!

Likaså en antal kommuner i gamla Skaraborg, tex Tidaholm...

2009-02-02 @ 23:49:54
URL: http://blogg.tidaholmarn.se
Postat av: Monica

Det finns en djupt rotad myt om att den socialdemokratiska sjukvårdsmodellen skapar köer. Det är inte sant. Ser man till den senaste statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (http://www.vantetider.se) så är Västra Götalandsregionen (styrt av S, C och Fp) de som har minst andel väntande mer än 90 dagar till mottagningsbesök. Det socialdemokratiskt styrda Kalmar är här trea. När det gäller operation/åtgärd är Kalmar näst bäst och Västra Götaland tillsammans med det socialdemokratiskt styrda Norrbotten tredjen bäst.



Var hittar vi då de moderatledda regionerna? Några av dem rapporterar inte ens sina köer som Uppsala och Östergötland. Många andra av dem rapporterar så lite att de inte får del av regeringens kömiljard. Här hittar vi bland annat Stockholm och Skåne. De redovisar alltså inte sina köer!



2009-02-04 @ 07:12:31
Postat av: Peter Friberg

Hej Monica och tack för att du svarade.



Du skriver "Ojämlikhet i inkomst och utbildning, brister i jämställdhet och alla former av diskriminering avspeglar sig både i människors hälsa och i tillgången till vård. Fortfarande gäller att den som är rik oftare är frisk".



Detta har väl knappast något med med vårdköerna att göra eller är det så att man efter alla år med "S"-tyre tvingas vara rik för att få vård och vara frisk...

Trots allt så har vi nu i Västra Götaland tagit steget till PATIENT-makt genom Vårdvalet i Primärvården, även om det var en del grus i maskineriet på vägen.

2009-02-04 @ 23:15:03
URL: http://blogg.tidaholmarn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0