10% arbetslöshet och 30% ungdomsarbetslöshet, vad gör regeringen åt detta skitår?


Arbetslöshet kostar pengar och är förödande för varje person som drabbas av den. Den borgerliga regeringen tror fortfarande på att de arbetslösa själva valt sin situation. Det märks i debattartiklar runt om i landet. Där Moderata representanter hävdar att bara det blir större skillnad med lägre skatt för de som jobbar och lägre arbetslöshetsersättning till de som förlorat sitt jobb så tror de att det blir fler jobb. Eller också är det svepskäl för att slippa göra något åt problemet.  I juni uppgick arbetslösheten enligt SCB till 503 000 personer (9,8 %). Jobbkrisen får allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi. Dessutom är ungdomsarbetslösheten uppe i ofattbara 30% ändå gör regeringen ingenting. De hänvisar till att det är ett skit år och skyller på den globala krisen. Men det är ingen ursäkt för passivitet. Jobben måste sättas före stora skattesänkningar. Socialdemokraterna har ett brett program för fler jobb med bl.a. 50 000 fler utbildningsplatser, investeringar för att Sverige ska byggas mer klimatsmart, förbättrade villkor för entreprenörskap, resurser till kommunerna för att dämpa välfärdskrisen samt investeringar för att stärka tryggheten och därmed framtidstron hos svenska folket.


Kommentarer
Postat av: Niklas Rudholm

Du måste skilja på olika typer av arbetslöshet, den som beror på konjunktur och den som är strukturellt betingad. Att arbetslösheten föll under 2007 och början av 2008 berodde på de strukturförändringar som regeringen gjort, och dessa skapade ca 100 000 nya varaktiga arbeten. Att arbetslösheten därefter stigit beror på konjunkturen, men vi skulle alltså med den gamla politiken haft ytterligare 100 000 utan jobb.De åtgärder du föreslår för att minska arbetslösheten ska dessutom finansieras och det leder till höjda räntor och minskade investeringar, keynesiansk politik är alltid förknippad med undanträngseffekter på andra arbeten och investeringar. Dessutom är det svårt att få timingen av åtgärderna rätt. Den stora delen av Obamas program kommer tex först 2011, och kommer då troligen att skapa överhettning och en ny bubbla i ekonomin.Att ungdomsarbetslösheten är 30% beror på såväl konjunktur som struktur. Konjunkturen vänder förr eller senare, men de strukturella problemen med LAS och höga ingångslöner gör att även i högkonjunktur så ligger ungdomsarbetslösheten på över 20% i många kommuner. Och kommer att fortsätta att göra det även framgent om inget görs åt LAS och ingångslöner...

2009-07-23 @ 12:53:04
Postat av: Johan Pettersson

Regeringen gör väl mycket! Det vore ju lögn att säga att de inte gör något.

Skattesänkningar ger ju mer pengar till folk att konsumera - minskar knappast jobben

Regeringen har gjort det billigare att köpa tjänster - ökar direkt antal jobb

Billigare att anställa unga

Rekordsatsning på både infrastruktur och forskning - ger också jobb.Vad ska S göra? Återinföra förmögenhetsskatten som 99% av alla experter säger har negativ effekt på jobben.

Förutom förmögenhetsskatten skiljer det inte så mycket väl?

2009-07-23 @ 13:48:46
Postat av: Johan Pettersson

sysselsättningen i juni i år uppgick till 79,1, att jämföra med 78,6 för tre år sedan - märkligt va?

2009-07-23 @ 18:46:20
Postat av: Marcus

Jag upprepar; Hur kommer det sig att den svenska ungdomsarbetslösheten var bland den högsta i Europa när ni socialdemokrater styrde Sverige under högkonjunktur fram till 2006? Om ni nu tycker att ni har så många bra förslag för att få ungdomar in på arbetsmarknaden undrar jag varför ni bara satt passiva när ni själva regerade.

2009-07-23 @ 19:18:11
Postat av: Olof

Att räkna ungdomsarbetslösheten endast upp till 24 år är bara för att dölja den riktiga ungdomsarbetslösheten. Om vi tittar på gruppen 18-30 år så kommer siffran bli betydligt högre. De som drabbas är självklart unga vuxna som inte har några referenser och arbetslivserfarenhet. 90% av alla platsannonser kräver tidigare arbetslivserfarenhet, även för simpla yrken - det är en helt absurd situation som Sverige befinner sig i, och det har alltid varit på detta sätt, unga akademiker blir arbetslösa så fort de får sin examen för det är inga företag som vill anställa dem.Sveriges företag har absolut inget intresse att få in en yngre generation i branscherna. Och man kan inte bara skylla på den rådande lågkunjukturen, även under högkonjunktur har Sverige haft en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet.Frågan man ställer sig är varför det har blivit på detta sätt. Antagligen är det 1) Enormt dyrt att anställa, företag och landsting har inte råd att anställa fel person 2) För många som går högskola i Sverige. Socialdemokraternas linje att 50% skall gå högskola har vi idag resultatet av, genom en absurd hög arbetslöshet för nyexaminerade personer.Jag tog min examen nu men det finns inga jobb till mig, eller det finns det men jag är inte önskvärd för jag saknar erfarenhet. Mina vänner är också arbetslösa och vi har 4-6 år på högskolan.Jag skulle nog vara beredd att offra lite av anställningstrygghet för att få ett jobb. Eller bättre... flytta utomlands.

2009-07-27 @ 16:08:51
Postat av: Stjärntecken

Som IT-entreprenör så skulle jag gärna vilja veta lite mer konkret vad det är för förbättrade villkor för entreprenörskap som är aktuella.

2011-09-29 @ 21:48:26
URL: http://www.horoskop.nu/stjarntecken/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0