Så här kan vi inte ha det Littorin

Idag har jag interpellationsdebatt med Sven-Otto Littorin om den skyhöga ungdomsarbetslösheten. Enbart i Skövde har antalet arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 år ökat med 133,9 procent jämfört med förra året. Sedan den borgerliga regeringens politik börjat bita har arbetslösheten ökat för varje dag.

Sänkta skatter har inte gett ett enda nytt jobb. Det har bara ökat på klyftorna mellan rik och fattig, mellan sjuk och frisk, mellan de som har ett arbete och de som inte har ett arbete eller har pension.

 Regeringens svar på att inte uppfylla sina vallöften är att det är någon annans fel.

Det är bankernas fel säger Anders Borg (och räknar med populistiska poänger), det är lågkonjunkturens fel säger Maud Olofsson, det är den internationella lågkonjunkturens fel säger Fredrik Reinfeldt. Men varför halkar Sverige efter andra jämförbara länder? Sverige har i dag den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa och siffrorna förväntas stiga.

Littorin bruka säga att deras åtgärder är bra men att regeringen följer utvecklingen noga. Hittills har regeringen på punkt efter punkt få ge vika i sitt hårdnackade motstånd mot att ge kommunerna mer pengar, att satsa på komvux, satsa på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Varför har de varit så emot dessa jobbskapande åtgärder, jo därför att de under sin tid i opposition alltid talade illa om det som i borgarnas ögon var ”AMS-Trams”. Nu har de som tur är ändrat sig och ökar alla dess åtgärder. Men inte i tillräcklig rask takt. Så här kan vi inte ha det Littorin.

Det behövs jobb, det behövs praktik och många olika typer av utbildningar till ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden. Kort sagt det behövs en arbetsmarknadspolitik värd namnet. Det behövs en #jobbävning


Kommentarer
Postat av: Johan Pettersson

-Utbildning behövs - med en mer yrkesinriktad och praktiskt orienterat gymnasium så hade de inte behövts mer utbildning för alla.



Och för dem som inte vill plugga? Ska de offentliga anställa alla? Jag antar att ni ändå vill ha ett näringsliv som kan anställa några. Varför inte satsa på en näringslivsvänlig politik och inte på symbolpolitik (förmögenhetsskatten).



Men Sahlin ville ju satsa på "högproduktiva tjänstesektorn" - jag tolkar det som dyra konsulttjänster - väldigt givande för ungdomar!



Fråga ungdomarna ifall de kan tänka sig att jobba för lite mindre lön än inget jobb alls. Fråga sedan några företag ifall de skulle anställa om det var lite billigare. Och föreslå sedan en låg lagstiftad minimilön.

2009-09-10 @ 12:17:21
Postat av: Monica Green

JO, Johan vi har en näringspolitik och sätter jobben, jobben, jobben först.

Du kan läsa mer på

www.sap.se

och på

http://www.socialdemokraterna.se/Media/Senaste-nytt/Sverige-gor-minst-for-fordonsindustrin/



Däremot har vi inte en låglönepolitik som den blå regeingen har.

2009-09-10 @ 13:34:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0