Nu har Riksdagen debatterat försämringarna i sjukförsäkringen.

Tiotusentals sjuka människor har utförsäkrats och hänvisats till arbetsförmedlingen eller till socialbidrag. Dagens sjukförsäkring är ovärdig ett välfärdsland som Sverige. Idag i debatten fick vi höra att alliansen visserligen var nöjd med sitt beslut men att de var djupt oeniga om det skulle bli någon förbättring. I stället för att stå upp för beslutet som de var så nöjda med skyllde de på att finansen stoppat förbättringsförslag. De vet tydligen inte att det är regeringen som lägger förslag, inte finansdepartementet

 

Försäkringsskyddet för de flesta har minskat kraftigt. Allt fler tar avtalsbaserade eller privata kompletterande försäkringar. Uteblivna takhöjningar och generellt sänkta ersättningar har medfört att allt fler med normalinkomster tvingas komplettera sitt försäkringsskydd. Klyftorna ökar, den solidariska riskutjämningen minskar och viljan att betala skatt till de gemensamma försäkringarna undergrävs.

 

Vi behöver en arbetslinje värd namnet med bättre fungerande försäkringar med solidarisk riskutjämning och nya former av omställningsinsatser så fler får möjlighet att återkomma i arbete efter sjukdom eller arbetslöshet. Därför tillsätts nu en arbetarrörelsens socialförsäkringskommission, som kommer att arbeta parallellt med den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

I Aftonbladet skriver Annica Holmquists dotter Emelie:

”Den första är att Reinfeldt & co släpper en del av prestigen i frågan och erkänner att den här reformen gick helt åt pipsvängen, oavsett ursprungliga intentioner. Jag tror inte att de ville människor ont, men det är dags att erkänna att det blev effekten. Visst mår människor bra av att jobba, och säkert behövde sjukförsäkringssystemet reformeras. Men här blev det helt fel, det måste ansvariga politiker nu erkänna”

 

Det borde vara en självklarhet att sjuka människor som saknar arbetsförmåga ska ges ekonomisk trygghet – inte utförsäkras. 

 

Bye the Way, det noteras att s är små nu, inte så konstigt tycker jag efter denna höst, dessutom är vi ju som bekant utan ledning.

Det kommer att bli bättre, mycket bättre…..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0