Japans sak är vår sak

Den fruktansvärda katastrof som Japans folk ny går igenom och som vi följer på avstånd angår naturligtvis oss alla. Människor utan bostäder letar efter sina anhöriga, köar för vatten och oroar sig för radioaktiv strålning från kärnkraftsolyckorna. Vi lider med dem samtidigt som vi på något sätt inser att naturkatastrofer ”alltid” har inträffat. Vi vet bara inte när, hur och var det sker. Sker de var tusende år, var hundra år, var tio år eller varje år?

En skillnad är att vi får reda på det mycket snabbare med TV, Internet, sociala medier

Många har ännu inte hämtat sig från Tsunamin 2004. Det startade också med en jordbävning. Då i Indiska oceanen. Flodvågen ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst i Indonesien. Mycket fattigare länder speciellt Aceh, Sri Lanka, Thailand och Indien. Länder som inte hade möjlighet att bygga barriärer eller fastare byggnader. 225 000-300 000 människor miste livet, och över fem miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly. Vi Svenskar drabbades mycket hårt eftersom så många semestrade i Thailand.

För ett år sedan fick den isländska vulkanen vid Eyjafjallajökull ett utbrott. Smältvattnet från glaciären gjorde att 600 boende har evakuerats. Stora mängder vatten drog in över dalen. Den giftiga aska som sedan spred sig över världen stoppade flygtrafiken

 

Än kan vi inte se vidden och konsekvenserna vare sig i antal liv, ekonomiskt eller socialt i Japan.

Vi får göra vad vi kan för att mildra de drabbade och en sak är säker, det är inte sista naturkatastrofen.  



krisinfo ab exp Lena DN svd polblog dagensarena kärnkraft


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0