kvinnors arbetslöshet är högre, har otryggare anställningar och jobbar ofrivillig deltidJust nu pågår ett seminarie i Riksdagen om kvinnors arbetsmarknad.

Alla partier var inbjudna men det var Gunvor G Eriksson mp, Ylva Johansson s och Ulla Andersson v deltog i panelen. Det var mycket dyster statistik som arbetsförmedlingen presenterade och som kvinnolobbyn kommenterade. Bland annat framkom :

40 % av alla kvinnor i Sverige jobbar deltid

Gapet mellan kvinnor och män ökar än mer. Om politiken inte gör någonting så ökar skillnaderna ännu mer, det är det som sker nu. Jobben inom kommuner, privata vårdgivare, hotell och restaurang och inom handeln erbjuder otrygga anställningar, korta anställningar, tillfälliga anställningar och timvikarier och andra anställningsformer som hindrar kvinnor att försörja sig själva. 33 tusen jobb har försvunnit från privata vårdgivare, landsting och kommuner, det gör stressen större och arbetslösheten högre.

Fler och fler har otrygga anställningar. I stället för att stå med mössan i hand som flera män gjorde förr står nu kvinnorna med mobilen i hand i hopp om att få ett tillfälligt arbete. Kvinnor uppfattas fortfarande som en reservarbetskraft.

Det här måste vi ändra på


Kommentarer
Postat av: Kristofer Pettersson

Kan det inte vara så att jobb inom offentlig sektor är det som håller tillbaka kvinnor? Min mor har jobbat många år inom vården och de hierarkier man möter där borde förpassas tillbaka till det 1800-tal de kommer från. En reformation av vården för att göra den mer nätverksanpassad skulle gynna kvinnor. Det behöver inte nödvändigtvis innebära en "privatisering" även om mångfald måste vara ett vägledande ord ifall man ska bryta gamla spår; eller vara radikal. Jag tror på att någon med din IT-vision verkligen kan tillföra något här genom att skapa en fusion mellan den gamla och nya världens förutsättningar.

2011-05-10 @ 23:44:36
URL: http://vagbrytaren.blogspot.com
Postat av: Anita

Ett problem i Sverige är att vår arbetsmarknad är så tudelad. Mäns arbete är högre värderat och måste för det mesta utföras av heltidsarbetande. Kvinnors arbete kan lätt göras på deltid - vare sig det är inom handeln (privat) hotell/restaurang (privat) eller kommunen. Förskollärare, undersköterskor, barnskötare.

2011-05-11 @ 18:00:43
Postat av: Anders Kohler

Män o kvinnor har samma förutsättningar när det gäller att skaffa sig ett jobb att försörja sig på, och måste därav lägga samma fokus och engagemang för detta.

Så ni kvinnor får nog ta en titt på er själva samt era prioriteringar och lägga fokus engagemang i likhet med de flesta män innan ni börjar att (återigen) skylla allt på att männen har det så bra o lätt i samhället då det faktiskt är tvärtom i verkligheten.

Vi män kan ALDRIG skylla på något liknande vilket kvinnor ALLTID gör, och gör det inte heller, vi lägger energin på att få till en förändring av det vi inte önskar istället för att skylla allt på alla dessa elaka män(kvinnor) som motar bort kvinnor i nästan allting.

Sluta tyck synd om er och gör något åt saken istället.

I dagens samhälle finns det bara särbehandling FÖR kvinnor,inte män.

Typ. Soc kvinnoförbund,kvinnohögskolor,kvinnojourer,kvinno lån för företagare etc. etc. men inget bara för män.

Så sluta framför dessa snyfthistorier om hur synd det är om alla kvinnor då sanningen e det motsatta.

Det skall vara lika för alla,män kvinnor barn,svensk,invandrare etc. etc.

2011-05-15 @ 09:26:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0