Dags för riktlinjer för en god bemanning inom äldrevården
I går var det debatt om missförhållanden i vården och privata vinstintressen.
Vår gemensamma välfärd ska säkra att ålderdomen kan mötas med trygghet och värme, oavsett vilken inkomst du har och oavsett var i landet du bor. Det är något vi måste garantera i Sverige.
Men vi möts i dag av en utveckling där vårdgivare, endast för att maximera vinsten, säger upp personal, drar in material, och försummar sjuka och äldre. Vi ser undernäring, onödiga amputationer, vanskötta sår och äldre som får sova på smutsiga golv. Så kan vi inte ha det.
Avslöjanden inom äldrevården kräver omfattande utvärdering och omprövning av hur samhället styr äldreomsorgen. Det är allvarligt när kommunen inte i tillräcklig omfattning kontrollerar verksamheterna och när kravspecifikationerna är så allmänt hållna att det nästan inte går att underkänna någon verksamhet trots stora brister.
Den borgeliga regeringens tanke om att det är de äldres val – äldre som väljer och äldre som väljer bort – som ska utgöra kvalitetskontrollen är feltänkt. Det är en svår process för en svag, gammal och sjuk människa att välja nytt hemtjänstbolag och det är en ren utopi att tro att den som bor på ett äldreboende ska välja nytt boende. Kvalitetskontrollen måste i största utsträckning ske på annat sätt.
Vi har föreslagit att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för bemanning och att kommunerna utifrån dessa fastställer lokala bemanningsplaner som också uttrycks i kvantitativa och mätbara mått. Det gör det omöjligt för kommuner eller privata företag inom en kommun att minska personaltätheten utan en offentlig genomlysning. För ett år sedan fick den borgeliga regeringen stryk i riksdagen när vi röstade igenom riktlinjer för bemanning av demensvården efter att det visat sig att nästan sex av tio boenden hade för låg bemanning.
Nu behövs riktlinjer för god bemanning i hela äldreomsorgen. Dessutom föreslår vi fortlöpande utbildningserbjudanden för personalen, bättre kvalitets kontroll och verksamhetsnära forskning där geriatrik, omvårdnad och omsorg är viktiga delar.
Det är minst sagt förvånande att de borgerliga politikerna är emot bättre kvalitétskontroll och riktlinjer för en god bemanning inom äldrevården. Ser de hellre till de privata vårdbolagens intresse än till de äldres rätt till en fin och värdig ålderdom?