Fler kvinnor i beslutande församlingar = smart ekonomi!

De flesta av oss har hört uttrycket "om Leeman brothers istället hade varit Leeman sisters hade bankkrisen inte hänt" Kvinnor tar bättre hand om andra människors pengar eftersom de är vana vid att får hushålla med små resurser.

Ändå är hälften av världens befolkning fortfarande underrepresenterade i nästan alla sektorer i hela världen.

 

När jag påpekade det idag i debatten på OSSEs sommarmöte så fick jag svaret javisst borde vi ha med fler kvinnor och andra minoriteter.

 

Minoriteter? Kvinnor är ju faktiskt fler än männen. Det är männen som är en minoritet som allt för länge styrt och ställt på sina villkor.  

 

Här på OSSE-mötet lyfts de skandinaviska länderna upp som goda exempel eftersom vi kommit långt. En del tror att det skett automatiskt men det är långt, enträget, hårt politiskt arbete som vi lagt ner.

 

Jag minns t.ex när vi på socialdemokraternas kongress 1993, efter många många år av hårt arbete från bland annat S-kvinnor, beslöt om varvade listor vilket ramaskri det blev. De borgerliga partierna  och andra fnös åt oss.

 

Vi har kommit långt i Sverige men vi är inget jämställt land. Något som jag vet diskuteras i Almedalen idag

 

Jämställdhet är inte bara en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati , det en fråga om smart ekonomi.

 

Studier har visat att kvinnor återinvestera upp till 90% av sin inkomst i hälso, sjukvård välfärd till sina familjer och samhällen. Samma undersökning visar att när det gäller män investerar de mindre än 40%. Kvinnor investerar sina pengar i hälsovård och utbildning för deras barn, och därigenom minskar av fattigdomen och utanförskapet.

 

Demokrati utan jämställdhet mellan kvinnor och män är ingen demokrati

Det är hög tid att omfördela makt och ge tillgång till den internationella dagordningen till alla människor i samhället.  Att inkludera kvinnor och ge dem en rimlig chans att vara en del av beslutande församlingar är bra för alla .

Låt oss se kvinnor i styrelserna för de Bretton Woods-institutionerna - IMF och Världsbanken. Låt oss någon gång få se den första kvinnan som FN: s generalsekreterare.

 

AB Expr   DN   SVD 2


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0