Från en storhet till en annan, idag minns vi Anna Lindh
Den 11 september har flera obehagliga minnen för många människor. Mordet på Anna Lindh 2003 är en av många anledningar till att 11 september är en mörk dag i vår historia.
Anna Lindh blev en hyllad utrikesminister i sin kamp för freden, för internationell solidaritet, arbetet för ett fritt och öppet Sverige utan rasism och främlingsfientlighet, innan hon som 46-åring mördades den 11 september 2003, bara några dagar efter det att hon besökt Västerhöjdsgymnasiet i Skövde.
Anna var sprudlande glad, alltid framåt, aktiv, uppmuntrande mot andra och en engagerad fin förebild. Det behövs fler som engagerar sig för internationellt samarbete, rättvisa, feminism, fred och förståelse mellan människor.
Sedan mordet på Anna Lindh har den fruktansvärda massakern i Norge skett. Politisk aktiva ungdomar blir mördade för sina åsikters skull. Ingen ska behöva dö för sin åsikt oavsett uppfattning och oavsett om det är en utrikesminister, ungdomar på sommarläger eller en ensam människa på flykt från förtryck.
Varför inte tagga ner en stund idag. Fundera på vad som är viktigt i livet. Ta fasta på det ljusa och värdet med att ha vänner i närheten.
Skövdes Anna Lindh kommitté arrangerar en minnesstund för Anna och mot våldet på ABF ikväll kl.18. Skövdes Anna Lindh kommitté har funnits sedan den 8 mars 2006 och delar även ut stipendier till dem eller de som går i Anna Lindhs fotspår inom näringsliv, skolan, kulturen eller idrottslivet.
Mycket glädjande. Det inspirerar mig enormt att nu som webbredaktör för S i Härnösand skriva om Anna Lind och Olof Palme. Jag arbetade nära dem och även Annas Bo Holmberg.
Vi ska föra Anna Lindhs och Olof Palmes idéer vidare.
Under mina år i politiken i Stockholm och Härnösand kom jag i nära samarbete med både Olof Palme och Anna Lindh. Nu noterar jag att det blir kransnedläggning i morgon på Annas grav. Hon mördades som många vet på NK.
Olof Palme mördades. I korsningen på fredagskvällen den 28 februari på Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm.
Jag såg Olof och Anna som förebilder.
Sedan Socialdemokraterna bildades 1889 har mycket hänt. Socialdemokraternas arbete har lett till att
Sverige blivit en demokrati och en av världens främsta välfärdsnationer. I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för frihet, jämlikhet, solidaritet och demokrati i Sverige och resten av världen.
Socialdemokraternas och den svenska arbetarrörelsens historia Det svenska välfärdssamhället är av ungt datum. Det är inte länge sedan Sverige inte var en demokrati och alla inte fick rösta i allmänna val.
På den tiden, för ungefär hundra år sedan, fanns ingen välfärd utan då existerade bara ett kallt och rått klassamhälle. Barnarbete var vanligt förekommande och arbetarna fick inte sällan jobba tio-tolv timmar i sträck, och det i en farlig arbetsmiljö.
Det fanns inga pensioner, barnbidrag eller studielån. Föräldraledighet var inte att tala om. Sverige präglades av orättvisor. Det var dessa orättvisor som stärkte dåtidens arbetarrörelse och socialdemokrater i tron på att samhället måste förändras. Därför bildades Socialdemokraterna.
Jag har förmånen att få leva och vill föra Annas och Olofs idéer vidare. Alla vi socialdemokrater bör se det om vår uppgift
Tord Oscarsson
Mycket fint skrivet!
Anna Lindh, aldrig glömd