Gaza

Nu är IPUs Mellan Östern kommitte äntligen iväg på vår Gaza-resa.
 
Vi åkte via Kairo och El Arish. Sedan blev det lite strul med transporten till gränsen Rafah. Men med stort tålamod löste det sig med både minibuss och militärkonvojen som skulle skydda oss. Vi kom igenom gränsen efter normalt väntande, stämplande och ältande. På Gaza sidan blev vi varm mottagna av UNRWA personal.
 
Heléne från Norge hade jobbat med bistånd på Gaza i 2 år hon gjorde sitt yttersta för att "briefa" oss om läget. Sedan 2007 har Gaza varit stängt av Israelerna, det går inte att förflytta sig eller varor över gränserna på något normalt sätt. Blockaden som Israel utsätter Gazaborna innebär naturligtvis stora svårigheter.
 
1,7 miljoner invånare bor på en mycket liten yta. det är mycket trångt. Här finns fattigdom, arbetslöshet, brist på mat och rent vatten. 44 % av befolkningen ca 700 000 behöver mat av UNRWA varje dag och skulle svälta om stödet försvann. UNRWA bedriver 250 skolor där barnen går i skift med för och eftermiddagspass så att det motsvarar 500 skolor och ca 250 000 barn. Det i stort sett lika många skolor som bedrivs av staten Palestina.
 
Vi träffade också Robert Turner director UNRWA operation in Gaza samt Ziad Abu Amir PLC f.d minister.
På PLCs byggnad i Gaza mötte vi Ahmed Bahar PLC ledamot Hammas-medlem och f.d talman.
Dessutom träffade vi representanter från Fatta och andra så kallade oberoende politiska partier i PLC
Det där ska jag berätta mer om i kommande bloggar när jag får tid att skriva rent mina anteckningar
 
Men eftersom vi är påväg tillbaka till Egypten nu tänker jag på det som Ziad Abu Amir sa om Muslimska Brödraskapet Att de har samma problem som Hamas har (eller har haft). De tror att det bara finns en sanning, en syn på saken, att de alltid har rätt och att de som inte tycker som dem är emot dem. Muslimska brödraskapet måste lära sig att ge och ta, att demokrati och politik ofta handlar om kompromisser mellan olika grupper/synsätt/folk/företrädare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0