försäkring inte bidrag
Behovet av försäkringar vid arbetslöshet och sjukdom kommer att finnas oavsett om vi, som i Sverige, väljer att lösa det gemensamt eller om var och en ska teckna sin egen privata försäkring. Fördelarna med gemensamma försäkringar är flera, inte minst att alla, oavsett ålder, utbildning, tidigare sjukdomar eller hur riskfyllt arbete man har, får tillgång till en försäkring på samma villkor som alla andra.
För att kunna behålla de gemensamma försäkringarna måste människor har tilltro till att försäkringarna finns där när och om man behöver dem. Om ersättningen är så låg, eller om till exempel rehabiliteringen brister, att man känner sig tvingad att teckna en kompletterande försäkring och därmed betala flera gånger för samma sak, börjar man också ifrågasätta själva systemet med gemensamma försäkringar.
Sedan regeringsskiftet 2006 har sjukförsäkringarna förändras så att de alltmer enbart garanterar en låg ekonomisk grundnivå för en majoritet av löntagarna. I dag ligger det så kallade taket i sjukförsäkringen, alltså det maxbelopp man får tillgodoräkna sig, långt under genomsnittslönen i Sverige. Nära hälften av alla heltidsarbetande män och en tredjedel av alla heltidsarbetande kvinnor hamnar ovanför maxgränsen. Allt fler medelinkomsttagare drabbas av de låga taken. Det är det största hotet mot försäkringar som bygger på en solidarisk utjämning av risker. För att stärka legitimiteten i sjukförsäkringssystemet vill vi socialdemokrater att taket ska höjas till tio prisbasbelopp, alltså drygt 37 000 kronor i månaden. Målet är att de allra flesta faktiskt ska få ut 80 procent av lönen om man har oturen att bli sjuk. Vi vill också att ersättningsnivån ska vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden och att rehabiliteringen förbättras. På så sätt kan vi få en sjukförsäkring som faktiskt ger den trygghet man behöver för att kunna komma tillbaka till arbete.