Det går att minska skillnaderna

Oavsett vad moderatledda regeringen påstår ökar klyftorna i Sverige.

Som många har påpekat har klyftorna ökat de senaste 20 åren. Men till skillnad från den moderatledda regeringen försökte vi använda politiken och skatterna till att utjämna skillnaderna.

Inte som nu dvs den nuvarande regeringen använder politiken till att öka klyftorna eftersom de tror att det är bra för människor och samhällen med skillnader.

Omvärlden tittar förvånat på vad som hänt med föregångslandet Sverige.

Sverige som ansträngde sig för att hålla ihop samhället, Sverige som fick jämställdhetspris, Sverige som stärkte den svage och på så sätt stärkte hela samhället.

 

 

De ökande klyftor vi sett sedan regeringsskiftet år 2006 är medveten politik. En tredjedel av svenskarna med sämst inkomster halkar efter allt mer, och de med lägst inkomster har förlorat allra mest. Fattigdomen har ökat eftersom den moderatledda regeringen tror att det blir fler jobb av fattiga människor.

Men arbetslösheten har skjutit i höjden under den moderatledda regeringens tid vid makten. Allt färre arbetslösa har försäkringsskydd och fler lever på försörjningsstöd och bidrag under längre perioder än tidigare. Barnbidraget har inte höjts sedan 2005. Pensionärer, med ett helt arbetsliv i ryggen, betalar dessutom idag en högre skatt än de som är i arbetsför ålder och har ett jobb.

Och som jag bloggat flera gånger har vi fått större skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna drabbas hårdast av stressen, tuffare arbetsklimat, låg lön och det oavlönat arbetet

 

Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i men utvecklingen går åt fel håll. De ökade ekonomiska klyftorna är bara ett i raden av tecken på att vi är på väg mot ett kallare samhällsklimat. Arbetslösheten ligger idag på över åtta procent, ungdomsarbetslösheten är skyhög och skolresultaten har rasat under sex år i rad. Så här kan vi inte ha det.

 

Det finns en annan väg!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0