Framme i Equador
Här ska IPU ha sin 128 församling. Det kommer att bli intressanta dagar med debatter, förhandlingar, erfarenhetsutbyte och beslut. Det ska handla om demokrati, fred, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet mm. Jag kommer att berätta mer om det här på bloggen.
På flygresan kunde jag förutom att se tre filmer och läsa handlingar även lära mig mer om landet jag ska besöka en vecka.
Ecuador är till ytan tredje minsta landet i Sydamerika. Landet tillhör ett av de fattigare i regionen och är i stor utsträckning beroende av oljeresurser. Men som på många andra håll i världen finns en klick rika som äger extremt mycket. Här finns också Colombiansk knarkmaffia som medför våld och kriminalitet.
Den inhemska marknaden är liten eftersom de allra allra flesta är så fattiga. Kvinnor och barn är de som lider mest av fattigdomen, precis som i resten av Världen. Här förekommer människohandel, barnarbete och prostitution.
Här finns alltså stora utmaningar för regeringen som vill göra större sociala insatser och minska klyftorna men som har stora ekonomiska problem.
De behöver bl. a. öka sin export ytterligare för att få in pengar till landet. En stor del av landets export går till Nordamerika
Omväxlande sol och regn gör att det går utmärkt att odla. Trettio procent av landytan utgörs av odlad mark och uppskattningsvis 13 procent av arbetskraften är avlönad inom jordbrukssektor. Jordbruksexportens utgörs av bananer, kaffe och kakao. Kakaopasta, vilken håller en hög kvalitet.
Ecuador är världens främsta bananexportör och bananer utgör mer än elva procent av Ecuadors totala export. Drygt 40 procent av landets bananexport går till EU.
Snittblommor har gått om kaffe och kakao som exportintäkt särskilt rosor som odlas i de centrala och norra högländerna.
Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas är populära turistmål med stränder, berg, rikt djur- och växtliv och tropisk regnskog. Ekoturismen expanderar och många indianfolk driver egna småskaliga turismprojekt. Efter olja, bananer och räkor utgör turistindustrin landets fjärde största inkomstkälla
Du behöver naturligtvis inte heller svara på denna kommentar men bör ändå veta vad vi skattebetalare tänker.
Betalas alla Dina internationella resor med skattemedel? Om så är fallet, vad har Sverige för nytta av dem?
"Landet tillhör ett av de fattigare i regionen och är i stor utsträckning beroende av oljeresurser."
Men inte mer än att det "foreslår å la oljen de har funnet under en viktig nasjonalpark bli liggende" ( http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/post269809.zrm )
Se även http://en.wikipedia.org/wiki/Yasun%C3%AD-ITT_Initiative
Dessutom har landet med Correa fått ner statsskulden från 24 % till 11 % samtidig som folket fått det bättre.
Uppmuntrande!
Eilert, ja det är skattebetalarna som betalar deltagandet på IPU-konferensen. Du får själv avgöra vilken nytta det är för Sverige genom att bland annat läsa min blogg, där jag redovisar vad vi gör. Jag märker att Sverige kan göra skillnad i världen genom att vi är pålästa och aktivt deltar i möten vi är inbjuda till.
Men det går nog aldrig att få allas gillande för internationellt arbete