Fler jobb och mindre skolklasser

 

I fredags hade vi Interpellationsdebatter i Riksdagen. Jag debatterade med Jan Björklund om de allt sämre skolresultaten, med Göran Hägglund om hur vårdnadsbidraget motverkar jämställdheten och integrationen och med Anders Borg om massarbetslösheten.


Mer än 420 000 människor går arbetslösa och skolans resultat har försämrats sex år i rad.
Samtidigt har vi en trött och splittrad regering som varken kan, vill eller orkar ta tag i dessa viktiga utmaningar.

Sverige har högre arbetslöshet än jämförbara länder i Europa. Detta gäller såväl generellt som för ungdomar. Långtidsarbetslösheten ökar. De åtgärder regeringen vidtagit, bland annat sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgift för unga har inte haft några nämnvärda effekter på arbetslösheten. De kostar statskassan mycket pengar, men har gett få nya jobb. Statistiken talar sitt tydliga språk.

Vi socialdemokrater vill se en mer aktiv näringspolitik för att stimulera utvecklingen av såväl befintliga företag som att skapa förutsättningar för nya. Vi vill göra det genom satsning på utbildning och innovationer. I en tid då företag efterfrågar allt mer utbildad arbetskraft vill vi socialdemokrater se en satsning på såväl grundskola, så att fler klarar av att kvalificera sig för gymnasiet och därmed högre utbildning, som på högskola och universitet.

Den borgerliga regeringen har valt en annan väg. Man har minskat stödet till gymnasieutbildningar, man vill nedgradera delar till ett-åriga kurser, och man har minskat antalet platser på högskolan. I en period med hög arbetslöshet borde fler ges möjlighet till utbildning, inte färre.

Vi socialdemokrater vill dessutom satsa mer på yrkeshögskolan för att såväl ge förutsättningar till bättre matchning utifrån företagens behov av arbetskraft som enskilda människor möjlighet till kompetensutveckling.

i kväll blir det debatt i Agenda om skillnaderna i Svensk politik

 


Kommentarer
Postat av: Anders Nilsson


Undervisningsresultatet påverkas nästan inte alls
av klassens storlek, om den håller sig i inter-
vallet 15-30 elever. (Husén, stabilt forsknings-
resultat). Hitta på något annat i stället! Ge
lärarna bättre lönenivå så att vi får bra lärare!

2013-05-05 @ 16:37:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0