Statsministerns ansvar för ökade oroligheter i samhället.

 

Först och främst ska jag slå fast att det inte är statsministerns fel att det brinner i Husby. Han har fördömt handlingarna och det gör han rätt i.
Men vi har vid ett antal tillfället uppmärksammat regeringen på vad som händer i länder där skillnaderna är stora, där utanförskapet, arbetslösheten är för hög. Vi har beskrivit vad som kan hända med ungdomar som går sysslolösa, när fritidsgårdar läggs ner, när tunnelbanekort dras in, när hopplösheten slår rot.

Men idag på Riksdagens frågestund var Statsministern arrogant och överlägsen i sin attityd. Han påstod att vi försökte göra politiska poänger och han kallade våra frågor för pajasartade (eller vad de nu var för ord han använde för att skylla i från sig)

Men visst har en regering ansvar för vad som sker i hela landet. Det kan ju inte bara vara när det sker fotbollsvåld eller något som sker i centrala Stockholm som Statsministern har ansvar.
Regeringen har försämrat för de med sämst förutsättningar eftersom de tror att det är bra med skillnader ( de kallar de incitament)
Regeringen har försämrat de generella välfärdssystemen och gett stora skattesänkningar som gett mest till höginkomsttagare. Det som regeringen kallar reformer, dvs skattesänkningar och försämrade försäkringssystem, som genomförts 2006 till 2010 är en mycket tydlig förskjutning till de rika från de fattiga.

Den rikaste hundradelen av hushållen fick ca 6 gånger mer av regeringens reformer än hushållet som befinner sig i mitten av inkomsttrappan. Och de som har det allra sämst har fått det ännu svårare. Regeringen har alltså ökat skillnaderna inte minskat dem som Reinfeldt påstod i Riksdagen idag.

Det duger inte att skylla ifrån sig på andra. Det är dags att inse att det inte var någon särklit lysande ide att skrota välfärdslandet Sverige för att parkera oss bland alla andra länder med stora skillnader.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0