IT i vardagen
Kunskap och rätt förutsättningar är viktiga för att vi ska kunna tillgodogöra oss en digital vardag. Det seminariet som jag deltog i på tisdagseftermiddagen i samband med internetdagarna handlade om den digitala vardagen.
Skolan har en viktig uppgift och måste bli bättre på att utbilda unga i att hantera sin vardag och utnyttja kraften i det digitala för sin egen skull. De framtida jobben och företagandet styrs av hur bra vi lyckas integrera det digitala i undervisningen. Nya lösningar för skolan är nödvändiga. Som exempel kan nämnas att vi är det enda nordiska land som inte har nationella prov digitalt
Offentlig sektor är en viktig pusselbit för den digitala vardagen. Utgångspunkten borde ligga i att det digitala är primärt men så är det inte. Sverige har halkat efter i utveckling på just digitala tjänster i offentligsektor. Saker går sakta när det gäller öppna data, tillgänglighet dygnet runt med mera. Det behövs en bättre vision för att klara omställningen i hela landet.
En E-förvaltning utan E dvs att all förvaltning ska ske digitalt sker i skiftande kvalité över landet . Offentliga ärenden borde ske på liknande sätt i alla kommuner men så är det inte idag. Dvs hur du skickar in dina handlingar till kommunen (t.ex bygglovsansökan)
Per Mosseby berättade om att "Center för e-samhället" sköts av SKL som har 290 medlemmar, kommuner med olika lösningar och olika förutsättningar.
Vi måste samverka inom hela offentlig sektor, mellan kommuner och landsting och regionalt. De små kommunerna klarar det inte själva utan måste samverka med sin omgivning i t.ex kommun förbund.
Jenny Birkestad slog ett slag för #Förnyelsebyråkrat, hon ville att regeringen skulle vara tydligare i förändringen till ett digitalt samhälle.
Dessutom fick vi en spännande inblick i 4D som är ett samverkansprojekt för E-hälsa av Sofia Svantesson.