Dags att koppla upp hela Sverige
Ser SVTs Agenda om den digitala klyftan. Det är oroväckande att Sverige tappar som IT-nation. Dessutom är det trist regeringen inte tycks bry sig om att en miljon människor står utanför IT-samhället.
Att stå utanför är hämmande, krångligt och svårt. Det finns flera skäl till att så många ställs utanför. Dels går bredbandsutbyggnaden för långsamt, dels har de mest utsatta inte råd att skaffa sig vare sig bredband eller dator/smartphone. Den tredje faktorn är att det finns en rädsla att ta steget in i den digitala världen.
När det gäller den allt för långsamma bredbandsutbyggnaden finns det risk att Sverige inte ens når det låga målet på att 90% ska ha möjlighet till bredband. Jag delar oron som många ger uttryck för, över att villor och förorter halkar efter i bredbandsutbyggnaden.
I det läget är det rent ut sagt bedrövligt att regeringen inte lyckats förhandla inom EU om pengar till det nya landsbygdsprogrammet. Det kommer att slå ut jobb runt om i hela landet och det kommer att hindra privatpersoner att få möjlighet till den fiber de så väl behöver.
Vi socialdemokrater har i vår budget kompenserat för regeringens misslyckande och satsar 371 miljoner mer på landsbygdsprogrammet. Vi vill modernisera Sverige genom att fokusera på jobb och utveckla landsbygdens näringsliv, exempelvis genom att stödja utbyggnaden av grundläggande service och att ge ett särskilt stöd till utbyggnaden av bredband.
Det går inte att stå handfallen inför allt som händer. Sverige ska ge möjligheter för alla i hela landet i framtiden, den digitala klyftan måste aktivt motarbetas. IT-tekniken är en viktig faktor för att klara jobben och en hållbar tillväxt i hela Sverige.
Den digitala revolutionen skapar stora möjligheter för fler att ta del av utbildning, kultur, information och underlättar kontakter med såväl myndigeter som anhöriga. Det gäller att dra nytta av den nya teknikens möjligheter.
Det behövs en folkbildningssatsning för att stärka kunskapen hos fler om hur man kan ta del av nyttan (och nöjet) med att vara delaktig i det digitala samhället. Digitalt lärande i skolan är nödvändig och det finns många goda exempel på skolor som, mot utbildningsministerns vilja, klarar pedagogiken med hjälp av ny teknik och satsning på lärarnas möjlighet att förkovra sig om e- learning. Men det behövs också digitala bibliotek, studiecirklar, folkhögskolekurser, mer nätbaserad utbildning, digitala tjänster i hemsjukvården osv
En bred tillgång till digital information möjliggör helt nya sätt att organisera företag, offentlig tjänsteproduktion och vårt vardagsliv och det gäller i hela landet.