S-budget för en bättre sjukvård

 

I går presenterade vi vår budget med fokus på jobb och skola men det kan vara värt att påpeka attd en även innhöll andra välfärdssatningar så som till exempel inom sjukvården.

 

 

Idag får patienter inte vård i tid eller i den omfattning de behöver.Akutvård som fördröjs, överbeläggningar, amulanser som kommer allt senare och bristande förlossningssjukvård. Så kan vi inte ha det.

 

Patienterna måste känna sig trygga i vården och personalens måste kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt. Det behövs mer personal i vården. Det ger mer tid till patienten.

 

Därför avsätter vi socialdemokrater 2 miljarder kronor i årets budget till sjukvården i en riktad satsning för att ge mer tid för vård och höja kvaliteten genom att öka personalstyrkan.

 

Allt fler blir allt äldre och andelen äldre i befolkningen kommer att öka under de närmaste årtiondena. Att säkerställa en god vård och omsorg av våra äldre är en av de stora välfärdsutmaningarna för Sverige.

 

Dessutom håller vårdpersonalens på med tidskrävande administration. Det går att ändra på organisation och arbetsmetoder för att frigöra mer tid för vård. Samtidigt måste staten se över sina krav och regler. Det handlar både om att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor får nyttja sina respektive kompetenser på bästa sätt och får det administrativa stöd som behövs. Läkare ska vara läkare – inte administratörer.

 

Vi föreslår att landsting och stat tillsammans med de fackliga vårdorganisationerna samlas för en nationell vårdrevision. Där lagstiftning, IT-system och journalhantering systematiskt kartläggs och alla möjligheter för att minska administrationen ses över.

 

Sjukvården är en framtidssektor för Sverige. I budgetmotionen för 2014 investerar vi i mer vårdpersonal, bättre omhändertagande inom äldrevården, och vi tar initiativ för att minska administrationen. Så skapar vi mer tid för vård och säkrar en god vård för alla.


Kommentarer
Postat av: Eilert

I ovanstående håller jag med Dig, vilket ju inte är så vanligt.

2013-10-03 @ 18:46:29
URL: http://hem.passagen.se/ebjn
Postat av: Henric Carlsson

Jag hoppas att kommande år kommer att färga debatten kring hur vi skall klara framtidens krav i vården.
Om vi beaktar vår befolkningspryamid så krävs det en produktivitetsförbättring om ca 3-4%/år fram till 2040 inom vårdsektorn. Vi kan antingen fördubbla personalen och därmed kostnaden vilket inte är rimligt ekonomiskt men ej heller praktiskt möjligt.
Vi behöver därför politiker som redan nu tar i detta problem för det är brottom om vi skall ställa om vården annars får den börja monteras ned. Vården har aldrig haft så mycket händer och fötter ändå stressar man, blir utbränd och går på knäna. Viljan finns på golvet. Vi har ett systemfel!

Vi är ett entrepenörsdrivet bolag i vården där vi utvecklar tjänster inom administration för att effektivisera vården. Vi anställer över 90% kvinnor som har massa kunskap och tankar kring hur vården kan effektiviseras. Tyvärr ser vi inte att personalen i vården får utrymme för sin klokskap kring effektivitet och produktivitesförbättringar. Vidare finns det inga eller få ekonomiska resurser att utveckla tjänsteproducerande bolag inom vården. Vi beläggs med 25% moms i vår leverans och förväntas vara minst 30% mer effektiv än vården för att kunna vara ett bidrag och göra skillnad. Vi är ofta över 30% mer effektiva än vad vården själva klarar av tackvare vårt smala fokus på frågan som vi brinner för. Minska kostnaden för sjukvårdsadministartion. Vi ändå detta är orimliga krav för personer som drivs av att förändra vården och effektivisera men kanske bara når upp till 10-20% effektiviseringar. OM Volvo kunde effektivisera sin verksamhet med 20% så hade man varit det bästa lastbilsföretaget i Världen. Ett liknade företag i vården har ingen plats…

Vi måste våga förändra, förbättra och ifrågasätta. Det finns patienter som behöver resurserna bättre, systemfel och ineffektivitet botar ingen. Fortsätt ditt engagemang Monica!

2013-10-07 @ 17:50:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0