Bredband och telefoni till alla

 
 

 

Startade dagen med att delta i ett möte med Riksdagens glesbygdsnätverk angående bredband och telefoni i hela landet. Tyvärr är det inte så i dag. Det är långt kvar tills att alla har möjlighet att ringa mobilt, surfa mobilt eller för den delen fast internet eller fast telefoni.

 

Det blev en ganska intensivt möte med Riksdagsledamöter från olika håll i landet och från höger till vänster som var missnöjda med det nuvarande situation.

 

Med på mötet fanns bredbandsforum, Hela Sverige ska leva, PTS och Telia. De fick många frågor om varför byalag får olika bud under utbyggnadstiden, varför teknikskiftet inte har fungerat, vad händer i de mobila näten osv

 

 

Vi diskuterade frekvens, yttäckning, kapacitet och hastighet och naturligtvis fiber, fiber fiber för det digitala Sverige.  

 
 

 


Kommentarer
Postat av: Jens

Problemet är fokuseringen på fiber, fiber, fiber. Jag har varit med och levererat 100Mbits förbindelser till byar mitt ute i skogen utan fiber. Flera av dessa använder IP-telefoni och IPTV. Idag vågar jag säga att alla kan få 100Mbit, nästan oavsett var man bor, men det förutsätter att man slutar fokusera på fiber.

2014-02-26 @ 21:18:33
Postat av: Sune Lindgren

Hej,

Ni borde göra ett studiebesök i Varberg för här bygger Varberg Energi AB ut ett öppet stadsnät med fiber i hela Kommunen i rasande takt. Vi har även mycket fiberföreningar. Läs gärna mer på www.varbergenergi.se Telia är en liten aktör i Kommunen så ni kanske även borde bjuda in Stadsnäten till era diskussioner. Skall hela Sverige Ha 100 Mbit/s till 2020 behövs mer bidrag och lättare regler så blir det bättre fart även på fiberföreningar. I Halland tar bidragspengarna slut varje år och detta försenar utbyggnaden mycket

MVH
Sune

Svar: Jag kommer gärna
Monica.nu

2014-02-27 @ 14:25:32
Postat av: Peter Lundberg

För att nå 90%-målet till 2020 måste man göra som man gjort i B(V)ästerbotten. Ge byarna materialet och låt dom gräva ner det själv. Då slipper man göra en massa krångliga entreprenadupphandlingar. Arbetet blir inte sämre än om någon upphandlad entreprenör gjort det eftersom byborna fattar att om man inte gör det ordentligt så får man alltid lida för det själv. Eftersom låg kvalite på schakt och återställningsarbetet alltid kommer att påverka stämningen i byn och möjligheterna att förflytta sig över ojämnheter så ser dom till att det är perfekt. Gör man så så sparar man ca:70-80% av kostnaden för varje accessnät. När det gäller OSN-näten är det en annan sak. Där kan man inte ställa krav på bybor eftersom där sker mycket arbete i anslutning till trafikverkets väg- eller järnvägs-område och där är myndigheternas krav på entreprenören som gräver och de som jobbar utanför entreprenadmaskinen högre.

2014-02-27 @ 14:37:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0