Borgs trovärdighet

 
 
 


Den borgerliga regeringen har levt på att Borg är trovärdig i den ekonomiska politiken. Frågan är hur länge de kan leva på det och hur trovärdig är Borg egentligen?
Regeringen har sålt ut våra gemensamma tillgångar och betalat av på statsskulden. Men de har inte lagt två strån i kors för att ha budgeten i balans. Tvärtom de har sänkt skatterna med 130 miljarder, mest till de som har det bäst. Av det skälet har klyftorna ökat och välfärden har inte fått de resetuier som behövs för att klara kvalitén i sjukvården, i omvårdnaden av våra äldre och i skolan.

Det var på tiden att Mikael Damberg tog upp regeringens stora budgetunderskott i gårdagens partiledardebatt i riksdagen.

På bara åtta år har regeringen förvandlat ett överskott på 65 miljarder till ett underskott på 87 miljarder. Totalt har regeringen slarvat bort 152 miljarder kronor - tre fjärdedelar av detta har gått till skattesänkningar.

I början av sin tid som finansminister brukade Borg framhålla att det var den socialdemokratiska regeringen som fått ordning och reda på ekonomin. Han brukade berömma Göran Persson för att han lyckades vända 90-talskrisen till ett överskott på 65 miljarder. Men sedan passade inte den retoriken längre. Kanske var det någon spinndoktor som sa åt Borg att inte berömma Persson eller så kom Borg på det själv att det skulle vara roligare att få berömmet själv. 

Borg började ta åt sig äran och det gick riktigt bra för honom med det, han fick hög trovärdighet. Men tyvärr ser ekonomin betydligt värre ut än vad Borgs goda rykte gör.  

Nu skickar de räkningen till kommunerna som inte klarar av sina åtaganden till kommuninvånarna, de skickar räkningen till sjuka och arbetslösa, de skickar räkningen till våra barn som inte får den kunskap de behöver i skolan. Skolresultaten har sjunkit för varje år som gått och Sveriges placering i höstens PISA-mätning kom som en chock.

 

Så här kan vi inte ha det. Vi behöver en regering som inte bara sänker skatterna och privatiserar. Vi behöver en regeringen som investerar i framtiden 

 


Kommentarer
Postat av: Lars Winter

Märkligt att en politiker kan inte skilda två olika saker ? Underskottet 87 miljarder som Damberg hänvisar är underskott för i de offentliga finanserna alltså staten, kommunerna,landstingen och socialförsäkringssystemet, inte statsbudget. Enligt Anders Borg ligger underskott i statsbudget för 2014 ca 32 miljarder. Och arvet efter Göran Persson kommer fram när man granskar statsbudget mellan 2002 och 2006: Saldo Statsbudget 2002 + 3.5 miljarder 2003 - 46.6 miljarder 2004 - 50.5 miljarder 2005 + 14.1 miljarder 2006 + 18.4 miljarder alltså en underskott över perioden med 61 miljarder. Statskulden juni 2002 / 1093 miljarder och sept.2006 / 1216 miljarder en kraftigt ökning med 123 miljarder. Sverige rullade fram hela Perssons sista regeringsperioden med lånade pengar trots högkonjuktur. Att försöka vinna röster med lögner och vinklade sanningar kommer att bli droppen som gör att Löfven får söka sig tillbaka till svetsaryrket igen.

2014-01-16 @ 19:47:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0