Genusperspektiv i all offentligverksamhet

 


När Magdalena Andersson inledde Kraftsamling för jämställdhet på Nordisk Forum var hon mycket tydlig. Dels om hur viktigt det är att ha jämställdhetsglasögen i alla politiska beslut. Dels hur viktig gemensamma sektorn är för kvinnor. Skattesänkningar och försämringar inom förskola, skolan, vården och omsorgen slår hårdare för kvinnor än för män. hon menade också att det var viktigt att Socialdemokraterna i aktiv handling lever upp till de krav som ställs på ett feministiskt parti.

Annika Standhäll beskrev att kvinnor alltid drar det kortaste strået som t.ex. deltid på dåliga tider. Tobias Baudin från LO berättade LOs kvinnor tjänar på en socialdemokratisk ledd regeringen så för LOs medlemmars skull har finns det facklig-politiska samarbetet. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället. Dessutom tryckte han på ordning och reda på jobben, vikten av kollektivavtal och krav på arbetsgivarna för bra arbetsmiljö.

Annika Wåhlin från Vårdförbundet hade krav på en jämlik vård och möjlighet till de anställda att ha schysta villkor. Hon rekommenderade två böcker: Genusyrsel och normuppror samt Inte ens på Florence Nightingales tid var sjuksköterskeyrket ett kall.

Carina Nilsson som är kommunalråd i Malmö påpekade att jämställdhetsarbetet alltid måste pågå, att systematisk kartläggning måste göras för att få en förändring. Bra att Carina tog upp kollektivtrafiken eftersom det är kvinnor som utnyttjar den mest.

Sedan inledde Carina Ohlsson frågestunden med att redogöra för S-kvinnors valfrågor i arbetslivet, för skolan och i välfärden. En spännande diskussion utbröt om föräldraförsäkringen, genusperspektiv i förskolan, klass och könskampen och vi kan konstatera att det behövs både en kraftsamling för jämställdhet och en jämställdhetschock för att kunna förändra könsmaktsordningen.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0