En lyrisk taxichaufför Washington
När vi anlände Washington och efter det att vi tragglat oss igenom timslånga köer vid passkontrollerna, och alla andra kontroller tog vi taxi till centrala Washington.
Taxichauffören visade sig vara ett Sverigefan. Han var lyrisk över den Svenska modellen och att ”politikerna” jobbar för folket, inte som i USA och på andra håll i världen där det bara är pengar som räknas sa han. Sedan rabblade han upp Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin, han mindes också Carls Bildt.
Jag frågade om valet i USA på tisdag, syns det något, vad är de stora frågorna, är det valfeber?
- Nej, vi som jobbar från morgon till kväll ser inget av valet men det är mycket Tv-reklam sa han.
Efter det började vi diskutera sjukförsäkringen, som han inte hade någon trots Obamacare. Det skulle kosta honom 250 dollar som inträde och sedan 100 dollar i veckan, han var beredd att betala sa han men det var så många som krånglade till allt. Många motarbetar Obamacare enligt Taxichauffören.
Ungefär hälften av amerikanerna har en sjukvårdsförsäkring som arbetsgivarna täcker merparten av. Den allt dyrare vården har lett till att många företag erbjudit sämre sjukförmåner eller försökt lägga över en större del av avgifterna på de anställda som i många fall också tecknat privata sjukförsäkringar.
Äldre medborgare garanteras sjukvård genom programmet Medicare. Programmen har blivit allt dyrare för staten på grund av stigande sjukvårdskostnader och ett växande antal pensionärer.
Omkring 50 miljoner människor saknade i början av 2010-talet en sjukförsäkring. President Barack Obamas förslag om en sjukförsäkringsreform stötte på starkt motstånd. Men har ändå baxats igenom.
Obamacare började gradvis genomföras hösten 2013 och från 2015 ska arbetsgivare ha försett sina anställda med en försäkring. Det kan innebära att ytterligare 30 miljoner amerikaner har en sjukförsäkring, demokraterna menar att förändringarna på sikt kommer att sänka kostnaderna för sjukvårdssystemet medan ledande republikaner hävdar det motsatta.