Demokratidagar i Skövde och jobb till unga

Skövde kommuns demokratiambassadörer anordnar två demokratidagar för gymnasieeleverna.



Dels får eleverna ta del av paneldebatter mellan ungdomsförbunden och dels har vi riksdagsledamöter bjudits in för klassrumspresentationer. Eleverna får även träffa Amnesty, Greenpeace och andra organisationer och se filmer som 12 years of slave mm

 



Jag fick möjlighet att träffa elever på Kavelbrogymnasiet och Västerhöjdsgymnasiet. Vi hade samtal om demokrati, yttrandefrihet och hur det är att vara förtroendevald. Dessutom berättade jag om socialdemokraternas viktigaste valfrågor och vi hade diskussioner om jobben, skolan och välfärden i allmänhet och åtgärder mot ungdomsarbetslösheten i synnerhet.

Vi socialdemokrater ger en garanti för att ungdomar ska komma i jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.

När jag berättade om att den borgerliga regeringens ”jobbreformer” har kostat tre gånger mer än vanliga jobb, fick jag många följdfrågor. Inte så konstigt för det låter ju så enkelt att ”det bara är att sänka kostnaderna för att anställa så tillkommer det en massa jobb. Tyvärr är det inte så enkelt. Sveriges ekonomer och expertmyndigheter är överens om att sänkningarna av arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen inte fungerat särskilt väl. Istället har varje nytt jobb kostat ungefär 1,5 miljoner kronor och ungdomsarbetslösheten har ökat.

1. Ekonomistyrningsverket säger att sänkningen av restaurangmomsen gett mycket små effekter på sysselsättningen.

2. Finanspolitiska rådet säger att sänkta arbetsgivaravgifter för unga är en mycket dyr reform.

3. Konjunkturinstitutet säger att sänkt restaurangmoms kan ha ökat sysselsättningen i med uppskattningsvis 4 000 jobb men det är osäkert om inte dessa jobb kanske hade blivit av ändå.

4. Johan Egebark från institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU har satsningen inte har gett så stor effekt. För unga utlandsfödda har den inte hjälpt över huvud taget.

– Det är ungefär samma andel ungdomar som jobbar före och efter reformen., säger Anders Forslund, professor vid Uppsala universitet och biträdande chef vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

5. Slutligen arbetsförmedlingen som förordar att rikta satsningarna på de som inte har jobb får istället för att ge det till de som redan har jobb. En tydlig sågning alltså av en dyr ineffektivt så kallad jobbreform alltså.

Jag har här länkat till de olika oberoende källorna så att var och en kan läsa vidare och göra sig en egen bedömning. Tänk om vi hae använt pengarna till riktade insatser i stället, då hade det blivit betydligt fler jobb och mer effektivt användning av pengarna. I en av klasserna fick vi en livlig debatt om detta, det var kul.

 Debatten lär fortsätta minst 10 dagar till

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0