Skolan ska passa alla



Idag hade riksdagen besök av 80 härliga elever från Västerhöjdsgymnasiet.
Trots att de hade gått upp väldigt tidigt för att åka buss de 40 milen till Stockholm orkade de lyssna intresserat på oss Riksdagsledamöter som berättade och visade runt i Riksdagshuset. Jag är ju lite lokalpatriot så jag tycker naturligtvis att Västerhöjdsgymnasiet är en bra skola för elverna.


Det finns många bra skolor i Sverige, men allt fler elever, föräldrar och lärare är oroade över läget. Skolresultaten har fallit kraftigt i Sverige . Kunskapen har rasat i internationella jämförelser och klyftorna mellan elever har ökat. Det är hög tid att vända utvecklingen och skapa en skola där ingen lämnas efter eller hålls tillbaka.
 
Vi vet att Sverige har en välutbildad och engagerad lärarkår som med rätt förutsättningar kan lyfta skolan. Men i dag får många lärare ägna allt mer tid åt pappersarbete och mindre tid åt varje elev. Samtidigt som vi står inför en lärarbrist så har en fjärdedel av lärarna lämnat yrket av andra skäl än pension. Detta är inte hållbart.
 
Forskning visar att bra lärare gör den enskilt största skillnaden för elevers kunskapsresultat. För att vända skolans utveckling är det därför avgörande att stärka läraryrket. Tre viktiga åtgärder är:
 
• Mer tid för undervisning. Lärarna måste få mer tid med varje elev. Därför ska fler anställas i skolan så att lärarna kan ägna sig åt undervisning och stora klasser kan bli mindre. 
 
• Svenska lärare har relativt lägre löner än kollegor i andra länder och många upplever att deras yrke inte uppskattas det behöver vi ändra på. 
 
• Lärarutbildning av hög kvalitet. För att stärka läraryrket krävs också en bra lärarutbildning. Därför är det glädjande att den kvalitetssatsning på lärarutbildningen som de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna stoppade i vintras, nu blir verklighet. Dessutom investerar regeringen i 6000 nya studieplatser för lärare till 2019.
 
Under lång tid har satsningar på skolan valts bort till förmån för stora skattesänkningar. Nu har vi chansen att göra andra prioriteringar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0