Pride
Idag avslutas Stockholms Pride med en hejdunerlig parad. Pride har vuxit över världen och i Sverige och har varit viktiga ingredienser för att öka förståelsen och påverkat utvecklingen i rätt riktning. Men fortfarande har vi inte ett samhälle utan fördomar och förtryck. Människan ska vara fri att utvecklas som individ, råda över sitt eget liv, forma sin tillvaro efter egna önskningar och kunna påverka samhället. Denna frihet ska gälla alla.
Därför är jämlikhet frihetens förutsättning. Vi ska ha ett samhälle utan över- och underordning, utan klasskillnader, patriarkat, rasism eller homo- och transfobi, ett samhälle utan fördomar och diskriminering. Tyvärr är det ännu långt dit.
Varje människa är unik, och människovärdet är lika. Alla människor har en etnisk bakgrund, en könsidentitet och en sexuell läggning – ingen mindre värd än en annan.
Kampen för hbt-personers rättigheter har med framgång drivits av socialdemokratin. Vi vill fortsätta arbetet med att öka friheten och rättigheten för alla att kunna delta på lika villkor i det demokratiska samhället.
Vårt samhälle har hittills utgått ifrån den heterosexuella normen. Den normen är grund för många fördomar mot och diskriminering av hbt-personer. Mångfald och respekt för olika sätt att uttrycka sin person och sitt sätt att leva ska utgöra grunden för värderingarna i samhället.
Den systematiska över- och underordning mellan könen, könsmaktsordningen, skapar ojämlika livsvillkor för kvinnor och män. Inom alla samhällsklasser är kvinnors villkor olika männens, deras genomsnittliga inkomst lägre och det obetalda arbete de utför med hem och barn mer omfattande.
Diskriminering, förtryck och övergrepp grundat på människors sexuella läggning förekommer över hela världen. I omkring åttio länder är samkönade sexuella relationer kriminaliserade och i flera länder förekommer dödsstraff. Människor utsätts för våld, hot och trakasserier.
Att marginalisera grupper, inskränka yttrandefriheten och åsidosätta mänskliga rättigheter sker i många delar av världen. Många länder har homofobin inskriven i lag genom förbud mot samkönade relationer och handlingar. Men intolerans och hat visar sig många gånger också genom våld mot hbt-personer och försök att hindra manifestationer.
Hatet gör sig synligt. Det är därför viktigt att också uppmärksamma alla dem som står upp för tolerans och mänskliga rättigheter. Många gånger är deras arbete svårt och motståndet hårt. Kampen för hbt-personers rättigheter behöver omvärldens stöd.
Sverige måste alltid vara en stark röst i dessa frågor internationellt. Så kom igen nu, gör din egen insats för att stå upp för alla människors lika värde. Bär något i regnbågens färger idag, eller gör som höjdhopparen Emma Green, måla naglarna i regnbågens färger.
Kommentarer
Postat av: Krister
Jag önskar att du och de dina slutar att kalla oss som inte delar synen på Pride och HBT för homofober.
Hörde ett avsnitt av "Allvarligt talat" där Horace Engdahl talade om just det. Hur fel det är att sätta en benämning på dom som inte delar din syn.
Trackback