Validering

 

 

Just nu kan det tyckas att ordet validering har blivit ett modeord hos politiker från i stort sett alla partier och från bransch, fackförbund och företagare. Oavsett om det är ett nyvaket intresse eller en långsikig strategi så är det oerhört viktigt att de som kommer från andra länder snabbt kan visa sina färdigheter. Ett bra mottagande av nyanlända är därför en framtidsinvestering vi inte har råd att gå miste om.

Ett prioriterat förslag från är att utöka anslagen till de kompletterande utbildningarna med ytterligare 20 miljoner redan i år.. De kompletterande utbildningarna är ett av flera viktiga verktyg för att en person med utländsk utbildning ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Det är en satsning som är väl anpassad till hur mycket utbildningarna i dagsläget bedöms kunna gå att utöka.

Hela samhället tjänar på att nyanländas kompetenser tas till vara snabbt. Bedömningar av utländsk utbildning är därmed av stor betydelse för etableringen på arbetsmarknaden eller för tillträde till högre utbildning. Dessutom behövs en förstärkning av Universitets- och högskolerådets bedömningsverksamhet.

I dag är kopplingen mellan personer med utländsk högskoleutbildning och arbetsmarknaden alldeles för dålig. Etableringsuppdraget behöver anpassas efter deltagarnas behov. En annan viktig faktor är hur tiden kan kortas från ankomst till etablering på arbetsmarknaden. Det kan handla om snabbare start av svenskundervisning, samhällsorientering samt kartläggning av utbildningar och yrkeskompetenser. läs om samarbetsregeringens svar till SACO

Den bästa insatsen för att fler nyanlända akademiker snabbare ska komma i arbete är en välfungerande arbetsmarknad med bättre mottagning på arbetsförmedlingen, matchning, komvux eller valideringsutbildning. Nyanlända måste få chansen att komma i arbete eller utbildning betydligt snabbare än i dag. Inte mist för att det finns många bristyrken där de kan göra stor nytta


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Min husläkare kommer från Iran och är en bra läkare och talar en begriplig svenska. Dock kan hon inte stava och fick ett brev från henne som var fullt av stavfel.

2015-02-10 @ 10:24:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0