Maten - det nya stålet!



Hälsosam och miljövänlig mat kan bli det nya stålet - en exportmotor som driver svensk ekonomi. Det sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på jordbruksdebatten i Skövde och Helena Jansson från LRF höll med. Hon var nöjd över beskedet att Sven-Erik Bucht prioriterar arbetet med en långsiktig livsmedelspolitik och tyckte det var fantastiks att vi kommit så långt.

Livsmedelspolitiken och den gröna näringarna kan skapa fler jobb. Det gäller att bygga starka svenska varumärken i en omvärld som ropar efter kvalitet, sa Sven-Erik Bucht.



För att skapa en livsmedelsstrategi ville Bucht se samarbete över blockgränserna. En långsiktig satsning skulle göra att fler företag vågar ta risken att ställa om sin produktion. Eftersom jordbruket har stor inverkan på andra områden menar han att uppgörelsen även måste väga in effekter på miljö och hälsa.

 Den förra regeringen var tidigare emot både att driva krav på ursprungsmärkning och att ta fram en nationell Livsmedelsstrategi. Men nu  finns en bred samsyn i dessa frågor. Alla talar också om innovationer, bra. 

Kvalitet, smak, mindre antibiotika, presentation av hela kedjan är viktiga i en Livsmedelsstrategi menade paneldebatten i kväll på Billinge hus i Skövde. Det finns stora  problem i omvärlden med hög antibiotikaanvändning i djuruppfödningen och resistenta bakterier. Sverige har en enorm fördel. Vi ligger i topp i Europa när det gäller djurskydd. Vi har rent vatten, ren miljö och få smittor, inte minst i norr.


Nästa fråga är att se hur strategin utformas och Sverige som är bra på att producera kött på ett klimatsmart sätt, skulle kunna dra nytta av det. 
Kvalitet är vår starka sida i Sverige men för det krävs också tillväxt, bara då skapas resurser för forskning och utbildning. Ett lantbruk måste vara hållbart för miljön men också ekonomiskt och socialt. 


Målet är att göra maten till det nya stålet, och forskningen inom livsmedelsområdet få en mycket viktig roll.

Det finns flera hinder för utvecklingen av landsbygden som behöver åtgärdas. Det var alla överens om. Att det behövs mer utbildningsmöjligheter för ungdomar att jobba med livsmedel var ett annat krav som kom upp liksom arbetsmarknadsutbildning, validering och bättre matchning till de lediga jobb som finns. 
 


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Inte är det arbetarklassen som har råd med den maten.

2015-01-20 @ 16:06:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0