Ställ upp för jämställdheten



Jämställdhet är i grunden en demokrati- och rättvisefråga. Alla människor ska få vara fria att vara den person de är utan att låsas in i könsbundna normer. Men det är också del av det moderna välfärdssamhället. Jämställdhet bidrar till ekonomisk utveckling.

Sysselsättningen måste vara lika hög bland kvinnor som bland män. Kvinnor ska i samma utsträckning som män ha ett betalt arbete, med bra arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Löneskillnaderna mellan könen ska minska. Alla ska ha rätt att arbeta heltid och vara ekonomiskt självständiga.

Men fortfarande skiljer det tre och en halv miljon kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män i Sverige. Kvinnor står fortfarande för den största delen av det obetalda arbetet och männen tar bara ut en fjärdedel av föräldraförsäkringen. Många kvinnor tvingas gå ner i arbetstid för att välfärden inte håller måttet, för att personalen i äldreomsorgen inte räcker till eller för att öppettiderna i förskolan är för snäva.

Det krävs ökad bemanningen i äldreomsorgen för att anhöriga (dvs kvinnor)  inte ska behöva gå ner i tid för att vårda äldre släktingar. Det behövs mer pengar till förlossningsvården och kvinnors hälsa. Dessutom behövs höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och utbyggd förskolan på obekväm arbetstid för att ensamstående föräldrar - ofta mammor - ska kunna ta de jobb som erbjuds och försörja sina barn. 

Föräldraförsäkringen behöver bli mer jämställd. 

En feministisk regering kan inte nöja sig inte enbart med att analysera konsekvenserna av de politiska besluten, utan ser även till att de leder till ökad jämställdhet. Feminism ska genomsyra hela regeringens politik, i alla prioriteringar och beslut. 


Det svenska jämställdhetsarbetet har inte skett av sig självt. Det krävs en ständig opinion och modiga politiker, som t.ex avskaffandet av sambeskattning var på sin tid. Varje beslut inom alla politikområden måste präglas av ett jämställdhetsperspektiv.


Det krävs att biståndet bidrar till att kvinnors och flickors systematiska underordning i samhället motverkas, så som alla former av våld mot kvinnor och flickor. Arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, måste prioriteras.

Hittills har främst kvinnor drivit jämställdhetsarbetet. Men många mäns och pojkar vill vara delaktiga i strategiskt jämställdhetsarbete. Jag har sett ett stort engagemang i UN-womens, FNs och regeringens kampanjarbete med HeForShe.



Dagens och framtida generationer ska mötas av ett jämställt samhälle där varje enskild människa kan uppnå sin fulla potential. Jämställdhet är inte bara rätt, utan smart politik som skapar tillväxt och utveckling. Hälften av världens alla begåvningar måste få möjligheten att tas tillvara. 


Kommentarer
Postat av: Kerstin Alvarsson

Hej

Är det OK att använda dina bilder? Tänkte evt. använda dem som diskussionsunderlag i arbetsgrupper.

Svar: Ja det är ok, men du kan väl berätta var de kommer ifrån
Monica Green

2017-10-13 @ 12:17:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0