Välkommen Jämställdhetsskrivelsen
Välkommen Jämställdhetsskrivelsen
Sveriges har världens första feministiska regering och som fortsätter med att öka jämställdheten i vårt land. För trots att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen har vi fortfarande inte nått vårt mål, att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma sina liv.
Varje år mördas 13 kvinnor av män de haft en relation till. Löneskillnaderna är fortfarande stora. Kvinnor och barn gifts bort och flickors liv begränsas i hederns namn. Att arbeta för jämställdhet och mot våld handlar om att konkret arbete för att förbättra människors liv.
Därför har regeringen tagit fram en sammanhållen plan för hur jämställdhetsarbetet i Sverige ska bedrivas. Den heter ”Makt mål och myndighet – feministisk politik för ett jämställt samhälle”. Dessutom inrättas en jämställdhetsmyndighet som ska utgå från det övergripande jämställdhetspolitiska målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Genom myndigheten vill regeringen se till att insatser som genomförs får verkliga och hållbara effekter, men också att satsade resurser ger bestående skillnad.
För även om mäns våld mot kvinnor under många år har varit föremål för både ideell och offentlig verksamhet är våldet ännu omfattande och kostsamt. Både för den enskilda kvinnan och flickan, men också för samhället.
Nu genomförs ett perspektivskifte inom arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Från att främst har tagit hand om konsekvenserna av mäns våld sätts nu fokus på förebyggande insatser för att slaget aldrig ska utdelas och våldtäkten ska aldrig ske. Givetvis ska förövare dömas och samhället även fortsättningsvis ge skydd och stöd till de våldsutsatta.
Några exempel på åtgärder:
Grundläggande kunskaper om våld i högskoleutbildningar som leder till yrken där man möter våldsutsatta och våldsutövare.
Utvärdering av lagen om barn- och tvångsäktenskap och utreder om en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv ska införas
Permanenta uppdrag inom hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel.
Utarbetandet av en handlingsplan för jämställda löner
Sex- och samlevnadsundervisningen i skolan ses över
Ny sexualbrottslagstiftning
Ökat resurserna till kvinnor- och brottsofferjourer
Detta välkomnas verkligen. Vad som nu också behövs är en nationell plan mot könsstympning. Det görs mycket på många håll i landet för att förhindra könsstympning på flickor och kvinnor men det finns ännu inget samlat grepp. Det får bli ett näst steg i arbetet mot våld mot flickor och kvinnor och för ett jämställt samhälle.