Det går bra för Sverige



Allt fler unga och 55+are har möjligheten att gå till jobbet och tillväxten är högre än vad den varit på flera år. Just nu har vi möte med Unionen och arbetsmarknadsutskottets ordförande Raimo Pärsinen  beskriver om draget på arbetsmarknaden. Med en tillväxt som är den fjärde bästa i EU tillsammans med ökad sysselsättning och sjunkande arbetslöshet är vi stolta men inte nöjda. Självklart ska vi inte blunda för utmaningar, psykosociala hälsan är en sådan utmaning.

Det är glädjande att företag meddelar att framtiden är ljusare än på länge och att fler nyrekryteringar planeras. Det är också bra drag i industrin, något som ger möjligheter om vi tar tillvara framgången på bästa sätt. Bankerna är också possitiva och förvånade över att en expansiv finanspolitik fungerar. 

Politik gör skillnad och vi behöver fortsätta investera i det som bygger Sverige starkt. Det går framåt och regeringen har faktiskt börjat resan till ett bättre Sverige. Bland annat ökas nu stödet till svenska exportföretag, en bättre finansiering av innovativa och växande företag införs och väg- och järnvägsunderhållet stärks.

I en föränderlig arbetsmarknad med ökade kompetenskrav är det av största vikt att det finns möjligheter till utbildning, att pendla till ett arbete eller skaffa en bostad i närheten av sitt jobb. Det ska bli enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder. Tillsammans med investeringar på sammanlagd 5,5 miljarder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende. Redan i år förväntas bostadsbyggandet vara det högsta sedan början på 1990-talet, men det behövs byggas ännu mer. 

Utbildning är grunden för människors frihet. Skolresultatens negativa trend ser äntligen ut att ha börjat ebba ut. Det finns nu många arbetsgivare med stora anställningsbehov, inte minst industrin. Vi har aldrig haft så många lediga jobb i svensk ekonomi som nu, över 80 000 arbeten. Matchningsproblematiken måste lösas och regeringen investerar därför i över 50 000 nya utbildningsmöjligheter under 2016. Därtill omkring 25 snabbspår för nyanlända för att ta tillvara på utbildning och erfarenhet inom yrken där det råder brist på arbetskraft.

Många utmaningar kvarstår, inte minst när de gäller arbetsmarknaden och bristen på framtidstro och jämlikhet. Klart är att för att hela samhället ska kunna fungera i framtiden behövs fler investeringar i alla områden som bygger Sverige starkt. 




Kommentarer
Postat av: Leif

Om man ska tro riksbankens penningpolitik så är vi i djup kris med en av världens lägsta styrräntor.

2016-02-04 @ 20:58:14
Postat av: Peter Norell

Nej som företagare, och i ditt län dessutom, så nej Monica det går inte bra för Sverige. Vi som arbetar och driver företag vet att vi har haft det bra under 2014 och delar av 2015. Men tillväxttakten bromsas dramatiskt upp just nu. Jag vet inte om du medvetet utelämnar fakta eller att fakta inte nått dig än.
Vi kan spekulera i om det är den rödgröna budgeten som nu ger avtryck...
Det tog inte mer än ett par månader förrän siffrorna försämrades efter den första rödgröna budgeten var lagd. Just nu rasar orderingången dramatiskt. Vi inom den koncern jag verkar inom har noterat det under nov och dec månads orderingång är katastrofal.
Jag ser nu när jag skriver detta att denna nyhet når media. Först i Svd.
Osäkerheten med världsläget är ett, men också den brist på regeringsduglighet som din ministär uppvisar. Vi har aldrig haft så många lediga jobb som nu...det är alldeles rätt. Men beror det på din regering eller den förra. Jag har ett svar och det svaret är uppenbart.
Vi har ännu inte sett effekterna av minskningen i ROT avdraget statistiskt sett, men de alarmerande rapporterna jag får in från företagskollegor lär också snart nå media.
När det gäller 25 snabbspår för nyanlända, så är det bara 2 igång och vad värre är de fungerar bara halvdant. Arbetsförmedlingen är lamslagen och vet inte HUR de ska driva eller administrera snabbspåren. Branschmässigt slog sig Apoteksgruppen för bröstet; vi är först, efter kockarna då, vi ska satsa på snabbspåren. Men när det gäller apotekarna, så är det redan stopp efter praktiken. Och frågar du Arbetsförmedlinge n så svara man, ja vi känner till problematiken men vet inte hur vi ska gå vidare. Ridå.
Det räcker inte att slå sig för bröstet, de förslag man kommer med måste vara genomarbetade, direktiven glasklara. Just snabbspåren är ett sorgligt kapitel.
Vi hade anställningsbehov så sent som för en månad sedan. Nu har vi inte det. Ta dig en funderare på varför det är så.

Svar: I vilken har du företag?
Monica Green

2016-02-05 @ 10:50:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0