Vaknade av att pappa ringde och berättade det ofattbara. Den 28 februari 1986 blev Sverige mer otryggt och stängt. Vi hade vuxit upp i välfärd, fred och känslan av att allt går att förbättra.
Vi saknar honom Så fruktansvärt och han finns kvar i våra hjärtan. Men socialdemokratin dog inte som vissa påstår.
Palme tog strid för det han trodde på. Han stod upp för de svaga, stod upp för jämställdhet och tvekade aldrig att ta fajten mot såväl USA som Sovjet över deras krigsföring med massmord som följd.
Olof Palme provocerade ständigt. Han gjorde det med sin kunskap – med dräpande repliker. Han drog på sig många fiender och det fanns ett utbrett Palmehat från de som kände sig påhoppade och misskrediterade. Han beskrev med en oerhörd stolthet och glädje om varför han var socialdemokrat och demokratisk socialist.
Jag mötte Olof Palme på Bommersvik när han besökte Aina och Tage Erlander. Han tog sig alltid tid att prata med oss SSUare. Vi älskade att diskutera och spåna på våra framtida drömsamhällen.
Han deltog i SSUs stora miljökonferens i Örebro 1985 och jag minns både vår ordförande Anna Lindhs tal och Olof Palmes tal om hur viktigt det var att alla drog åt samma håll för att klara miljöförstöringar och utmaningar som naturen stod inför om inte slit och släng samhället förändrades.
Vi kan ha med Olof Palmes glöd i det dagliga arbetet med att göra Sverige mer rättvist, solidariskt och jämställt.
Den glöden behövs nu mer än någonsin. Den svenska modellen som har tjänat Sverige väl är hotad. Socialdemokratin står för sammanhållning mellan olika grupper i samhället, jobb, utbildning, förhållandevis små inkomstklyftor, utbyggd välfärd, trygghet och samförståndsanda.
Han stod upp för den Svenska modellen med starka parter på arbetsmarknaden som ska se till att fler får del av tillväxten, det ska vi fortsätta med.
Olof Palme hade tagit strid mot de som påstår att vissa ska bli fattigare för att det ska bli bättre.
Låt oss ta fighten för ett bättre samhälle för alla!
Det hade Olof Palme gjort.