Saudiarabien

 

Med anledning av att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission

FN:s kvinnokommission består av 45 medlemsstater som på roterande basis nomineras regionsvis av FN:s Ekonomiska och Sociala Råd (ECOSOC).
Kvinnokommissionen har i uppdrag att driva frågor om kvinnors rättigheter inom FN:s ramar. Kvinnokommissionen ansvarar för policyutveckling inom jämställdhet samt har årliga möten där specifika frågor drivs. Basen för kommissionens arbete är förutom kvinnokonventionen även Pekingplattformen .

Kvinnor utsätts för mycket omfattande diskriminering i Saudiarabien. Att Saudiarabien kommer ingå i FN:s arbete för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter öppnar upp för en möjlighet att sätta press på Saudiarabien att förbättra situationen för kvinnors rättigheter i landet.

Varje medlemsstat i FN har också rätt att delta i FN:s arbete. Det kan tyckas oerhört provocerande att ett land som så oerhört gravt kränker kvinnors mänskliga rättigheter ska sitta med i den kommission som ska arbeta med jämställdhetsfrågor, men det finns tydliga regler om hur många platser som de olika FN-organen har och de fördelas efter omröstning i regionala block.

Saudiarabien kommer vara en av 45 medlemmar i kommissionen. En välvillig önskan/tolkning är att de kommer att tvingas arbeta med jämställdhetsfrågor och på det sättet kunna påverkas. En mer pessimistisk syn är förstås om många medlemsstater i kommissionen motarbetar jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Detta är ingen lätt materia och de som påstår sig kunna veta att allt är svart eller vitt har jag väldigt lite förtroende för.

Jag har mött kvinnor från Saudiarabien som utrycker sin vädjan om att omvärlden både ser att det pågår förändringar i rätt riktning om än från en mycket låg nivå. De menade också att de inte skulle tjäna något på att omvärlden vänder dem ryggen.

Om man ska lyckas arbeta för ökade rättigheter för kvinnor måste man väl involvera dom länder som brister. Internationellt arbete och FN är det vi har. Och FN blir inte starkare än vad medlemsländerna tillåter. Det är allas vårt ansvar. Förakt och avståndstagande leder däremot ingen vart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0