Stort och smått på Greenkontakt
På dagens Greenkontakt som jag höll i biblioteket i Södra Ryd hade vi många intressanta diskussioner om stort och smått. Från rikets säkerhet till sommarkatter för att nämna några frågeställningar.
På dropp in fikat visade det sig att många är nyfikna på vad som händer med oppositionens många hot om misstroende omröstningar.
Det var med anledning av regeringen tre skatteförändringarförslag som oppositionen hotade med tre misstroendeförklaringar. Det är minst sagt rimligt att människor med de högsta inkomsterna betalar mellan två och 200 kronor mer i månaden för att bidra till ett mer jämlikt samhälle. Det är också rimligt att reformera 3:12-reglerna så att ägarskiften i familjeföretag underlättas, skatteplanering försvåras och att den rikaste procenten av Sveriges befolkning betalar en rättmätig skatt, samtidigt som det fortsätter vara skattemässigt attraktivt att starta företag.
Flygets påverkan på miljön måste bromsas. Idag är flyget en av de värsta klimatbovarna, men till skillnad från andra transportslag betalar det inte bränsleskatt och andra miljöskatter. Att de borgerliga partierna och SD motsätter sig dessa tre reformer genom hot med misstroendeförklaringar visar tydligt på vad som skiljer oss åt politiskt.
För förhindra det politiska kaos som var på väg att i Sveriges riksdag drog regeringen tillbaka två av förslagen. Det är att ta ansvar för Sverige.
Det blir inga förändringarna av skiktgränserna och 3:12-reglerna just nu.
Men klimatet kan inte vänta. Forskarna är eniga om att utsläppen måste minska. Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet kommer därför gå fram med en flygskatt. Samtidigt behövs flyget idag i de delar av landet där tåget ännu inte är ett realistiskt alternativ. Därför revideras förslaget och säkerställer att glest befolkade delar av landet kompenseras. De förändringar som gjorts ligger också i linje med de signaler som kommit från de borgerliga partierna i riksdagen.
De borgerliga partiernas agerande riskerar att kasta hela det svenska budgetramverket överbord och innebär att vi frångår ordningen om att budgeten fattas i ett och samma beslut, där ansvar tas för både intäkter och utgifter. I praktiken riskerar Sverige att återvända till den ordning som drev fram stora underskott i statsfinanserna och den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Resultatet blev skyhöga räntor, en nedmonterad välfärd och hundratusentals arbetslösa. Det sänkte hela den svenska ekonomiska trovärdigheten, vilket har tagit många år att reparera.
Nu återstår misstroendeomröstningen mot Hultkvist, vi får väl se om och när den blir av.
Sverige står inför fortsatt stora utmaningar i en orolig omvärld. Då behövs ansvarstagande och stabila politiska förutsättningar för att styra landet.