Detta behöver du veta om ekonomin

Några av våra politiska motståndare försöker påstå att vår politik inte började ge effekt förrän vi lagt budgeten för 2016. De menar att eftersom M,L, C, KD, och SD fällde vår första budget i december 2014 så fick inte heller politiken något genomslag. Men eftersom vi aviserade investeringar och satsningar i välfärden fick husållen en trygghet och framtidstro. Signalerna bidrog till den goda utvecklingen och vi kunde i april 2015 lägga våra förslag med vetskapen om att de kunde gå igenom i Riksdagen.
Vi la om arbetsmarknadspolitiken från dag ett. Istället för breda och ineffektiva skattesänkningar bedriver vi en mer aktiv och riktad politik utifrån den arbetslöses förutsättningar. Sen är det klart att våra stora satsningar på välfärden självklart gjort att det har kunnat anställas mycket mer människor där.

Nu har Svensk tillväxt stabiliseras på en god nivå med en prognos på över två procent 2017. Det är en av de allra högsta i Europa. Högre än vad som förväntas i Finland, Danmark och Norge. Tillväxten är bred och drivs av ökade privata investeringar - främst i byggsektorn - och konsumtion, både privat och offentlig.

Arbetslösheten minskar. Sedan vi tillträdde har ungefär 120 000 fler människor ett jobb att gå till. Vi har den högsta sysselsättningsgraden1 Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land och den högsta i Sverige sen 1992.

För första gången på över sju år ligger arbetslösheten på under sju procent, efter att ha legat still på runt åtta procent sen finanskrisen.

Vi har överskott i de offentliga finanserna även 2016 vilket innebär att regeringen hittills har haft två år av överskott – av två möjliga. Statsskuldens andel av BNP sjunker.

Antalet arbetslösa är över 350 000.

Antalet lediga jobb är ungefär 100 000.

Antalet arbetade timmar ökar.2

Arbetslösheten ligger på under 7 procent,3 vilken är en minskning med ungefär 1 procentenhet

jämfört med då vi tillträdde.

Sysselsättningsgraden har ökat från under 66,5 procent när vi tillträdde till runt 67 procent i den
senaste mätningen (åldersgrupp 15-74 år). Tittar vi på åldersgruppen 20-64 år som vi har längre dataserier för får man gå tillbaka till år 1992 för att hitta en så hög sysselsättningsgrad i Sverige. För denna åldersgrupp har vi också den högsta sysselsättningsgraden i EU, faktiskt den högsta Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land.

Ungdomsarbetslösheten har minskat kraftigt, och ligger på sin lägsta nivå på 13 år.

Långtidsarbetslösheten, dvs de som varit arbetslösa mer än månader, är den lägsta i EU4.

Byggtakten är högre än på flera decennier. Preliminärt påbörjades 48 900 bostäder i Sverige under
de första tre kvartalen 2016. Det är 39 procent fler jämfört med samma period 2015. Inte sedan miljonprogrammets dagar har det byggts så mycket.


Det är fortfarande rekordhög tillväxt jämfört med jämförbara länder men givetvis vet vi inte om det håller i sig. Kanske stannar det av och lägger sig på en medelnivå. 2016 har vi höga investeringar framförallt i bostadssektorn och stabil privat och offentlig konsumtion. Ett högt förtroende för den ekonomiska utvecklingen bland hushåll borgar för en stark tillväxt i hushållens konsumtion 2017.

Men givetvis kan vi inte slå oss till ro. Det är mycket kvar att göra. En sak är dock säker. De stora skattesänkningarna som pågick löste inte Sveriges problem. Nu investerat vi istället. Investerar i människor så att de kan gå starka mot framtiden.


Kommentarer
Postat av: Louise Fjellborg-Andersson

Vi är på rätt väg. Gratulerar till framgångarna.

Svar: Tack, alla har fått dra sitt strå till vårt gemensamma. Nu få de som tjänar mer bidra mer
Monica Green

2017-01-21 @ 13:06:50
Postat av: Louise Fjellborg-Andersson

Vi är på rätt väg. Gratulerar till framgångarna.

2017-01-21 @ 13:06:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0