Vilket ansvar tar männen för jämställdhet?
Tillsammans gör vi skillnad
Så trots att Sverige är ett föregångsland när det gäller har vi långt, mycket långt kvar innan vi har ett jämställt samhälle. Ett av de viktigare seminarier i Almedalen idag handlade om vad männen gör för att ta ansvar för jämställdheten. Det var UNIZON som arrangerade det välbesökta seminariet. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson fick svara på frågan om vad han gör för en jämställd idrottsvärld? Hur arbetar Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg med att bryta kopplingen mellan män och våld? Hur har det påverkat inrikesminister Anders Ygemans arbete att regeringen ska vara feministisk? Hur arbetar kulturentreprenören Jakob Grandin för ett nöjesliv där kvinnor kan känna sig trygga och ha roligt?
Alla tjänar på ett mer jämställa samhälle och vi blir inte jämställda om inte männen förstår det.
I UN Women har vi jobbat med den frågan under en lång tid. I flera år nu har vi bedrivit kampanjen Heforshe och alla manliga statsråd har anslutit sig till detta viktiga arbete.
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma sina egna liv och kunna påverka samhället. Samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla områden.
Alla människor, män och kvinnor, ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på. I Sverige jobbar allt för många deltid mot sin vilja. Det häller oavsett om de är anställda inom offentlig eller privat sektor, så kan vi inte ha det.