Orangeday i Rålamshovparken

(null)


(null)


(null)


(null)



Idag har Me too Sverie och UN Women nationell kommitté Sverige gjort gemensam sak för att uppmärksamma Orangeday. Det blev en familjedag i Rålambshovsparken full av glädje, hopp och framtidstro med fantastiska artister. Det var skönt att vara där trots att många varit rädda för att gå ut denna dag när mörka krafter ville ta över Kungsholmen. 


Den 25:e varje månad är det Orange Day, dagen då FN uppmanar människor att färga världen orange för att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor och flickor. Tillsammans kan vi göra skillnad i samhället, därför samlades vi i Rålambshovsparken för att visa vårt stöd för alla utsatta kvinnor och flickor och gemensamt ta ställning mot våldet.

Sverige är ett land som kommit långt i jämställdhetsarbetet. Höstens #metoo-debatt pekar dock på att nationens självbild om att vara ett framstående jämställdhetsland inte är hela sanningen. 


UN Women arbetar internationellt för en jämställd värld fri från diskriminering och våld mot kvinnor och flickor. 

Ska Sverige förtjäna bilden som föregångsland för jämställdhet måste vi ta kampen mot våldtäkter och andra sexuella övergrepp och kränkningar på allvar. 

När antalet polisanmälningar av sexualbrott ökat och tiotusentals kvinnor framför vittnesmål om övergrepp och trakasserier, behövdes kraftåtgärder. Därför skärpes straffen för sexualbrott och riksdagen antog under våren regeringens förslag om en samtyckeslagstiftning som säger det självklara; om sex inte är frivilligt är det olagligt.


#metoo visar att sexuella övergrepp och trakasserier finns i hela vårt samhälle. Vi vet även att enbart 10% av sexualbrotten anmäls och alldeles för få anmälningar når domstol. 


För att vända utvecklingen krävs både förändrat synsätt och förändrad lagstiftning. 


Den tidigare  sexualbrottslagstiftning krävde att det förekommit våld, hot eller en särskilt utsatt situation för brottsoffret för att handlingen skulle betraktas som en våldtäkt. För att stärka kvinnors skydd och för att fler gärningsmän ska kunna åtalas krävdes den nya lagstiftning som tydligt säger att det är frivilligheten som är utgångspunkten. 


Synen på sexualbrott har skärps. Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs till fem års fängelse. Grovt oaktsamt sexuellt övergrepp och grov oaktsam våldtäkt är nya brott som kriminaliserar situationer när gärningsmannen borde begripit att brottsoffret inte deltar frivilligt. Rättsskyddet för barn vid sexualbrott också stärkts så att gärningsmän inte ska kunna hävda att de inte kände till barnets ålder.


Förutom den nya lagstiftningen måste brottsoffer känna förtroende för att rättsväsendet lagför gärningsmän, kvinnor måste både våga anmäla, få stöd och bli trodd . I kampen mot våld mot kvinnor har polisen ett stort ansvar. Dessutom kan vi inom civilsamhället, som medmänniskor och organisationer som Me too och UN Women göra stor skillnad genom att uppmärksamma och protestera mot våldet mot kvinnor. 

Vi måste fortsätta en kompromisslös kamp mot sexualbrott och kränkningar. Därför var det utmärkt att träffas i Rålambshovparken idag. Tillsamman gör vi skillnad.










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0