Kvinnor, fred och säkerhet i FNs säkerhetsråd

Ni känner säkert till att FN:s generalförsamling valde 2016 Sverige som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017–18. Platsen i säkerhetsrådet är en framgång för svensk utrikespolitik och diplomati. Det ligger i Sveriges intresse att som ett öppet och omvärldsberoende land bidra till och slå vakt om den internationella rättsordning där FN och dess säkerhetsråd är kärnan. 


Det i sin tur innebär att vi som besöker FN kan få nyheter från säkerhetsrådet direkt. Idag inbjöds vi tillsammans med våra Nordiska kollegor till en genomgång om vad som hänt den senaste tiden. Vi diskuterade förslaget om en vapenvila Syrien har förberetts av Sverige och Kuwait. Det kom till bland annat pågrund av de senaste dagarnas kraftiga bombningar och raketbeskjutning av rebellkontrollerade östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus där civila inklusive barn dödats. 

Det är en oerhört spänt läge på hur säkerhetsrådets länder ska rösta senare ikväll. 


Andra frågor som också togs upp var:

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner kring export från Nordkorea för att tvinga det slutna landet att överge sitt kärnvapenprogram. Nordkorea har genomfört sex kärnvapentester och skjutit upp robotar vid en lång rad tillfällen.


Dessutom kom vi naturligtvis in på fredsplanen mellan Palestina och Israel ska kunna bli verklighet. För några dagarn sedan fick Palestiniernas president Mahmoud Abbas har hålla tal inför FN:s säkerhetsråd, han var djupt besviken på USA som dragit stödet och som så tydligt stöder Israel i stället för en gemensam lösning för de båda länderna. Sverige har just tagit initiativ till en tvåstatslösning och jobbar nu aktivt för att den ska gå igenom. 


Naturligtvis lyfte vi jämställdheten och kvinnors deltagande i fredsprocesser ska bli verklighet på marken och engagera sig i rådets informella arbetsgrupp för kvinnor, fred och säkerhet.


(null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0