Kvitto på feministisk utrikespolitik

(null)


Det ska bli både roligt och spännande att följa vår nya jämställdhetsminister Lena Hallengren i det viktiga arbetet. Det ska bli mycket intressant att följa uppdraget och jag hoppas på gott samarbete.

Samtidigt önskar jag Åsa Regnér lycka till med arbetet i UN Women och i FN. Jag ser utnämningen som ett kvitto på framgångar med den feministiska utrikespolitiken. När den lanserades av Margot Wallström för tre och ett halvt år sedan togs den emot med en viss "fniss" faktor. Men numera ses det som ett av de viktigaste instrumenten för fred, jämställdhet och mänskliga rättigheter.  

Som första land bedriver Sverige en feministisk utrikespolitik som syftar till att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma sina samhällen och liv vilket ses som en förutsättning för utrikespolitikens övergripande mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling. Inom ramen för den feministiska utrikespolitiken verkar Sverige för att stärka kvinnors och flickors mänskliga rättigheter i humanitära situationer.

För Sverige är frågan om stöd till kvinnor i humanitära kriser central och Sverige driver aktivt frågan om jämställdhet inom FN, UN-Women och humanitära samarbetsorganisationer.

Det är nödvändigt att aktivt att driva på för jämställdhet, genusperspektiv och åtgärder mot könsrelaterat våld införlivas i den humanitära reformprocessen.

Humanitära kriser och katastrofer är inte könsneutrala, utan påverkar kvinnor, flickor, män och pojkar olika. Kvinnor, flickor och pojkar utgör löper mycket stor risk att utsättas för sexuella övergrepp och människohandel.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0