Metoo step2 kräver trygga anställningar
Fortfarande överväldigad över alla de spännande möten, samtal, event som uppmärksammade internationella kvinnodagen. Förutom vikten av att kvinnor stöttar varandra måste männen ta sitt ansvar eftersom alla tjänar på ett jämställt samhälle. Det handlar om värdegrund, människosyn och respekt.
Men efter alla Metoo-vrål och vittnesmål måste vi även ha klart för oss att det är strukturer i samhället som måste förändras. En del pläderar för otrygga anställningar men i själva verket är det precis tvärtom . Tryggare anställningar skulle stärka kvinnors möjligheter att hävda sig och värja sig från övergrepp. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och förstå att god arbetsmiljö och anställningstrygghet hänger ihop.
Var fjärde kvinna som jobbar inom hemtjänst, handel, hotell och restaurang, har utsatts för hot eller sexuella trakasserier i arbetslivet. De som jobbar ensamma är mest utsatta, enligt LO
För den som i sitt arbete möter gäster, kunder, brukare eller patienter är utsattheten dubbel. Det kan vara kunder som kommer med sexuella anspelningar eller brukare som beter sig hotfullt. Att arbeta i någon annans hem ökar risken ytterligare.
Drabbas värst gör även de som har en otrygg anställning. Visstids- och bemanningsanställningar har ökat i takt med att arbetsmarknaden förändras och ställer högre krav på anställdas flexibilitet. Den som är utbytbar i arbetslivet vågar sällan anmäla av rädsla för att vara besvärlig och bli av med arbetspass. Och det kan vara svårt att klaga på en närgången restaurangbesökare när chefen tycker att det är en del av jobbet.
Alltså måste vi fortsätta oförtrutet, varje dag, för att ta fajten, snacket och stötta de som vågar stå upp mot "tjuvnyp", nervärderande skämt och trakasserier. Dessutom måste vi tydliggöra vikten av trygga anställningar särkilt när de som säger att det måste bli lättare anställa som i själva verket menar att det ska vara lättare att avskeda.